Het Rotterdamse maakkwartier: ZOHO

Slow urbanism in de praktijk

Aan de rand van het centrum van Rotterdam is het Zomerhofkwartier te vinden, een in zichzelf gekeerd gebied dat lang kampte met leegstand en ‘gedoe’. In 2013 is besloten om in dit gebied plaats te bieden aan slow urbanism, een geleidelijke vorm van stedelijke ontwikkeling.

Onder de naam ZOHO is het nu het ‘Rotterdamse maakkwartier’, een gebied voor en door makers in verschillende domeinen zoals design, kunst, cultuur, film, muziek, media, tech, food, architectuur en urban planning. Om hun eigen site te quoten:

De gebruikers van het gebied, bedrijven, organisaties, bewoners en zelfs bezoekers, kunnen invloed uitoefenen op die ontwikkeling. Doel is er samen voor zorgen dat ZOHO een waardevol stuk stad wordt. Maar hoe dat moet en wat daar voor nodig is, staat niet vast. Het betekent openstaan voor kansen. Alles is mogelijk.

© ZOHO via Instagram

ZOHO is gevuld met een breed scala aan organisaties verdeeld over een aantal gebouwen geheten: Het Gele Gebouw, Het (Blauwwitte) Gebouw, Katshoek en de Vijverhofstraat. In deze panden zitten de voorlopers van de verschillende domeinen die zich willen inzetten om zichzelf, ZOHO en de stad Rotterdam op een vernieuwende wijze te versterken.

© Stipo

 

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Rotterdam
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu