Renderen | Social Label: Deborah (25)
Dit artikel van Ineke Peters is onderdeel van een reeks over ‘Nieuwe waarden‘. Deze reeks is geschreven in het kader van de Stadexpeditie Den Bosch (14 oktober 2016).
Sinds een paar maanden werkt Deborah (25) in het Werkwarenhuis. Een bijzondere plek in Den Bosch waar aandacht is voor wat je wél kan. En dat is iets waar Deborah behoefte aan heeft. “Elke dag ga ik met een tevreden, gelukkig gevoel naar huis.”
Het is nog niet zo lang geleden dat het helemaal niet goed ging met Deborah. “Vorig jaar zat ik nog thuis op de bank, ging ik de deur niet uit en dacht: ik ben niks, ik breng niks en ik beteken niks. Ik had geen leven, verveelde me en voelde me zwaar depressief. Mijn leven stond stil. Ik had Mediavormgever-Art & Design gestudeerd, maar wilde niet de hele dag achter een computerscherm zitten. Om er achter te komen wat voor werk ik wel zou willen en kunnen doen, maakte ik een beroepskeuzetest. De test wees uit dat ik in de horeca op mijn plek zou zijn.”
Deborah kreeg de kans om te werken in het Werkwarenhuis, de conceptstore van Social Label. Social Label is een initiatief van Petra Janssen en Simone Kramer. Zij zagen dat er iets moois en bijzonders ontstaat wanneer makers – met een afstand tot de arbeidsmarkt – samenwerken met ontwerpers. De producten die uit deze bijzondere samenwerking voortkomen zijn te zien en te koop in de concept-store: Werkwarenhuis. In dat Werkwarenhuis en in de aanpalende horecagelegenheid – restaurant Van Aken – werkt Deborah. “Vanaf het moment dat ik binnenkwam voelde ik me direct welkom en thuis. Het is fijn om hier te werken. Het is een bijzondere omgeving waar steeds nieuwe dingen gebeuren. Eigenlijk vind ik alle plannen van het Werkwarenhuis leuk. Elke dag ga ik met een tevreden, gelukkig gevoel naar huis. Vanaf nu focus ik me op de toekomst.”
Binnen korte tijd is Deborah veranderd. Van een onzeker meisje, is ze nu iemand geworden die zelf ook het gevoel heeft dat ze waardevol is. “Ik had vroeger zo veel last van faalangst dat ik nergens aan begon. Ook omdat ik dacht dat niemand op me zat te wachten. Daardoor ging ik alles uit de weg. Nu hoor ik dat ze blij zijn als ik er ben. Ik weet soms niet of ik iets kan, maar ik kan het in ieder geval wel proberen. Alles gaat met kleine stapjes. Na twee weken kwam ik hier ‘s ochtends binnen en ging ik uit mezelf meteen aan de slag. Mijn zelfvertrouwen groeit snel nu ik hier werk. Ik heb inmiddels mijn vaardigheden leren kennen. In het begin durfde ik absoluut geen cappuccino te maken, nu leer ik het anderen.”
Dat is precies wat Simone en Petra proberen te bereiken met Social Label. Zij geloven in de kracht van mensen en vinden handicaps of persoonlijke problemen geen reden om uitgesloten te worden. Juist niet. Wie aandacht heeft voor het verhaal achter de mens en samen kijkt naar de mogelijkheden, boort het meest kostbare aan: de eigenwaarde van iemand komt weer terug. Deborah: “Het deed me heel erg goed dat Simone en Petra mij onlangs vertelden dat ze zuinig op me zijn. Ze noemden me nu al onmisbaar. Ik draag mijn steentje bij en beteken iets. Dat maakt me heel blij. Het is een enorm verschil met vorig jaar. Toen wilde ik het liefst onder de stoel gaan zitten zodat niemand mij zag of hoorde. Ik heb in de afgrond gezeten, maar nu grijp ik kansen aan en ga mijn angsten niet uit de weg. Ik dacht nergens meer terecht te kunnen, was erg onzeker en bang veroordeeld te worden op mijn verleden. Hier zien ze me gewoon als Deborah en zitten ze wél op mij te wachten.”