Hyper-duurzaam bouwen met stro, leem en hout

Bewoners bouwen hun eigen milieubewuste sociale huurwoningen

Het klinkt misschien een beetje ouderwets; een huis van stro en leem. Bij mij roept het voornamelijk associaties op van vervlogen tijden voor beton werd uitgevonden en huizen nog met enige regelmaat in de fik vlogen. Niets blijkt minder waar; bewijst de Strowijk van IEWAN in Nijmegen.

Nadat ruim een jaar geleden de financiering van de strowijk rond was werden de eerste symbolische strobalen gestapeld. 1 mei werden de eerste gebouwen in gebruik genomen. Wat begon als de ambitie van een klein groepje dromers, is uitgelopen tot een groot coöperatief project in samenwerking met gemeente, woningbouwverenigingen en toekomstige bewoners.

De bouw © Wen VersteegDe Strowijk is uniek in meerder opzichten. Ten eerste is het het grootste gebouw van stro in Nederland maar vooral bijzonder is dat het een zelfbouw project is voor sociale huurwoningen. De 50 toekomstige bewoners van de Strowijk zijn zelf opdrachtgever en bouwen mee; betrokken bij alle facetten van het project. Jong en oud, gezin of alleenstaand; iedereen is welkom, mits je bewust kiest voor gezamenlijk en milieubewust wonen.

© Wen VersteegZowel in het ontwerp van de gebouwen als de keuze voor materialen is er gekozen voor de meest milieuvriendelijke oplossing. De buitenmuren van stro worden aan de binnenzijde met leem afgewerkt. Stro en leem zijn natuurlijke materialen uit de omgeving die perfect kunnen dienen als bouw en isolatiemateriaal. Aan de buitenkant van het gebouw komt onbehandeld FSC-gecertificeerd hout. Waar beton onvermijdelijk was is gekozen voor groen beton. Dit is een milieuvriendelijkere versie van gewoon beton, doordat het deels gerecycled is.

Verder is er gekozen voor kleine woonruimtes zodat er minder materiaal nodig is en het makkelijker is om te verwarmen. Het afvalwater wordt gezuiverd met behulp van een rietfilter in de tuin en de wasmachines draaien op regenwater. Daarnaast is er geen gas aansluiting, iedereen kookt op inductieplaten en een groot deel van de benodigde energie wordt opgewekt door zonnepanelen. Zo is duurzaamheid niet zomaar een manier van bouwen, maar een way-of-life in de Strowijk van Nijmegen.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Nijmegen
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu