#Ikbennetalsjij

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. #Ikbennetalsjij

#Ikbennetalsjij

Poging tot her-framing van het vluchtelingendebat middels een serie fotoportretten

Van maandag 14 tot en met vrijdag 18 maart 2016 staat de volledige programmering bij Pakhuis de Zwijger in het teken van de #Vluchtroute. Op Nieuw Nederland publiceren we in het kader van deze week artikelen over vertrekken, onderweg zijn en aankomen.

Gedurende de #Vluchtroute-week struinen wij van #ikbennetalsjij met een fotograaf de gangen van Pakhuis de Zwijger af op zoek naar bezoekers die een kort verhaal met ons willen delen en een dialoog willen aangaan over vertrekken, onderweg zijn en aankomen. We gaan met de vele bezoekers het gesprek aan en onderzoeken zo hoe we het verharde debat rondom het vluchtelingenvraagstuk anders kunnen framen. Keulen? Migranten zijn criminelen? 60% van vluchtelingen zijn gelukzoekers? De reguliere media strooit met ‘feiten en cijfers’ waardoor de berichtgeving over vluchtelingen eenzijdig is. Dit accumuleert in een wij-jij discours.

© Sophie Steengracht

In deze berichtgeving en in het verharde vluchtelingendebat zien we vaak dat de menselijkheid verloren gaat en met dit project hopen we daar naar terug te keren. Zo brengen we met de serie fotoportretten bezoekers in beeld en trachten daarmee een humaan beeld te schetsen en exposeren daarmee de achterliggende verhalen van ambtenaren, ondernemers, toevallige passanten, wetenschappers, sprekers, studenten, kunstenaars en vluchtelingen. Dit gemêleerd publiek wordt gevraagd om op de foto te gaan met een kaart waarop zowel in het Arabisch als Nederlands het volgende staat geschreven ‘Ik ben net als jij’. In dit moment waar we de bezoekers vastleggen op de foto vragen we hen stil te staan bij het wij-wij gedachtegoed. Indirect vragen we de bezoekers overwegend naar de overeenkomsten te kijken in plaats van de verschillen te benadrukken. Aansluitend vragen we om een korte reactie. Hieronder vind je de uitkomst van deze serie fotoportretten.

 

 

 

#Ikbennetalsjij

bron: doneerjedeken.nl
Pakhuis de Zwijger programmeert met #Vluchtroute de hele week rondom de thematiek van het vluchtelingenvraagstuk. Dit trekt een gemêleerd publiek die allen geïnteresseerd zijn in het vluchtelingendebat. Als live-reporters van #ikbennetalsjij hoeven wij echter alleen iedere avond in het portaal van Pakhuis de Zwijger te staan; de gezichten en verhalen verzamelen zich vanzelf!

© Pakhuis de Zwijger

Wij-Wij boodschap

#Ikbennetalsjij is een samenwerking tussen Stichting Doneer je Deken en Pakhuis de Zwijger. Met dit project geven we onze bezoekers een gezicht en hopen daarmee een verschuiving teweeg te brengen binnen het vluchtelingendebat. Middels de fotoportretten willen we in plaats van een wij-zij  een wij-wij boodschap uitdragen.

Met de afsluiting van de #Vluchtroute-week op vrijdag 18 maart worden alle foto’s geëxposeerd tijdens het Eat-to-Meet-diner, waar nieuwe Amsterdammers en Stadmakers bij elkaar komen.

© Sophie Steengracht

Stichting Doneer je Deken

Stichting Doneer je Deken is afgelopen zomer ontstaan toen de jonge initiatiefnemers naar Lowlands gingen om daar tentjes en andere achtergelaten spullen op te halen. Na veel media aandacht en vele betrokken burgers die mee wilden helpen en zelf inzamelpunten openden, werd er een loods vol spullen gedoneerd. Deze spullen hebben de initiatiefnemers naar de Jungle in Calais gebracht waar vele vluchtelingen na een lange tocht stranden omdat ze de grens naar Engeland niet overkomen.

De kracht van Stichting Doneer je Deken is dat iedereen kan mee doen met hun acties door dekens te doneren of bijvoorbeeld via deze #ikbennetalsjij-campagne je stem te laten horen!

© Sophie Steengracht

© Sophie Steengracht

ik ben net als jij, maar ook uniek - Theodoor

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.