Verhalen van Kantlijn

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. Verhalen van Kantlijn

Verhalen van Kantlijn

Schrijven over lief, leed en leven

In de eerste plaats is Kantlijn een collectief van schrijvers. Schrijvers met verhalen over het leven, over de straat en over de stad. Zij zijn dak- en thuisloos, of zijn dit geweest, en leren om in de vorm van geschreven taal hun gevoelens te beschrijven en begrijpen. Dit leidt tot indrukwekkende, ontroerende en vooral ook heel grappige verhalen.

Al jarenlang zijn de teksten van Kantlijn te lezen op de achterkant van de
Z!-krant. Elke maandagmiddag komt de groep samen in Ru Paré Community in Slotervaart, waar zij een workshop krijgen van een van de drie wisselende docenten. Er is lunch – boterhammen met kaas, komkommertjes en radijsjes en een glaasje melk – en er wordt druk gelachen en gepraat. Anderhalf uur lang werken de schrijvers aan een verhaal of gedicht rondom een centraal thema, om vervolgens het werk aan elkaar voor te dragen en te bespreken. Dat de schrijvers worden benaderd vanuit hun werk en niet vanuit het feit dat hun leven niet altijd even makkelijk is geweest, creëert een sfeer van creativiteit en ruimte om jezelf te kunnen zijn, zonder oordeel.

“Het is geen hobby”, vertelt schrijfster Els. “Mensen met een baan hebben een hobby, mensen met werk hebben vrije tijd. Voor mij is het een verslaving.” Het schrijven is een noodzaak geworden, om gedachtes op een rij te krijgen. “De mensen hier zijn niet zielig, maar dragen wel de ziel onder de arm en die ziel krijgt hier een plek.”

Het is mogelijk om de schrijvers in actie te zien, ze komen graag voordragen op allerlei evenementen en zijn te boeken via de website. Twee keer per jaar organiseert het schrijverscollectief de Kantlijn Live, een voordrachtsavond met de mooiste verhalen. Blijf op de hoogte voor de volgende editie, in februari!

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.