Kijken met kinderen

Fotografie workshops geven een inkijk in de wereld van kinderen

Kinderen uit verschillende buurten in Amsterdam Nieuw-West krijgen met de cursus KIJK! de mogelijkheid om te leren fotograferen. Dit gebeurt aan de hand van een thema, en met de hulp van een aantal studenten die voor de stichting VoorUit maatschappelijk doen in ruil voor goedkope woonruimte. Tijdens de 10-weekse cursus leren de kinderen hoe ze mooie foto’s kunnen maken, maar wordt er ook informatie gegeven over het onderwerp. Zo is het thema kinderrechten al een keer voorbij gekomen, en hebben de kinderen hun blik op de participatiemaatschappij gegeven, vertaald als ‘hoe helpen we elkaar’.

Op dit moment vinden de cursussen plaats in Nieuw-West. Het project startte in de Kolenkitbuurt, en de cursussen worden nu ook gegeven in Slotermeer en Osdorp. Vera Duivenvoorden, organisator van de cursussen, is fotograaf en afgestudeerd in de Master Islam in de moderne wereld. Als freelancer combineert ze haar academische kennis en liefde voor fotografie, onder andere in het project KIJK!

Positief gezien worden
Het doel van de KIJK!-cursussen is om de kinderen te laten zien wat zij kunnen bereiken. De huidige cursussen staan open voor iedereen in de leeftijd van pakweg acht tot twaalf jaar. De cursussen worden gevolgd door zowel autochtone als allochtone kinderen. Door mee te doen aan dit project kunnen kinderen in aanraking komen met andere culturen. Stigmatisering in de berichtgeving van verschillende soorten media kan leiden tot verkeerde beeldvorming, en deelnemen aan dit project probeert dit veranderen. Met de cursussen wil Vera de kinderen het gevoel geven dat ze gezien worden, en dan met name op een positieve manier.

© Safouane: "Alle kinderen hebben recht op een geloof en mogen niet gedwongen worden om een geloof te hebben."*

Blik van een kind
“Kinderen hebben een open, filosofische blik op de wereld”, aldus Vera. Ze zien dingen vanuit een ander perspectief en zijn extra gevoelig voor prikkels. Vaak wordt er over kinderen gesproken in plaats van met of door henzelf. Door het maken van foto’s wordt er een totaalplaatje gecreëerd. Vera wil met de foto’s de kinderen een gevoel van empowerment geven, dat ze ertoe doen. Hierbij is de sleutel ook vertrouwen. Wanneer er vertrouwen is in de begeleiding en de omgeving, geven de kinderen een mooi inkijkje achter hun voordeur, en komen daar heel wijze en interessante foto’s uit voort.

© Mariam: "Een paar boeken omdat kinderen ook op school moeten leren."*

Toekomstmuziek
Vera is op dit moment fulltime freelance fotograaf. Haar droom is om het KIJK!-project uit te rollen over heel de stad. De eerste expositie met het thema ‘zorg’ heeft ook in het buurtcentrum de Meevaart in Oost gehangen. Daar kreeg Vera veel positieve reacties op. Uiteindelijk zou ze graag zien dat in een omgeving als de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) een samenvattende tentoonstelling komt van alle resultaten van de KIJK!-cursussen. En de cursussen hoeven zich wat haar betreft niet te beperken tot kinderen, ook andere doelgroepen kunnen fotografie gebruiken om hun persoonlijke verhaal te vertellen.

De tweede KIJK!-expositie hangt op dit moment in WOW Amsterdam in de Kolenkitbuurt.

*Deze foto’s zijn gemaakt in het kader van het thema ‘kinderrechten’.

Betrokken stadmakers
Vera Duivenvoorden
fotograaf
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Amsterdam
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu