Krijgt Arnhem hotel in een hangar?

Slapen in een spannende mix van kunst, historie en natuur

Tussen de sprookjesachtige parken Sonsbeek en Zypendaal in het zuiden en het Nationaal Park Hoge Veluwe in het noorden ligt een groen-grijs gebied. Groen vanwege de dichte bebossing, grijs door de enkele honderden gebouwen en tientallen kilometers hekwerk dat het aaneengesloten gebied sterk versnippert.

Het gebied heeft ook een roemruchte geschiedenis. Het was in WO2 het grootste vliegveld van de Duitse Luftwaffe van Europa, buiten Duits grondgebied, in oppervlakte groter dan Schiphol nu. Dertien kilometer spoorlijn dwars over de Veluwe verbond het vliegveld met het Nederlandse spoornet. De grootste bunker van Nederland (Diogenes) huisvestte het commando van de Luftwaffe van de hele noord-Europese kust. Van de ruim 400 door de Duitsers geplaatste gebouwen zijn er nog 200 over en nu beschouwd als monument.

Arnhems ‘verboden landschap’

Onder deze geheimzinnige aanduiding organiseren diverse partijen periodiek cultuurdagen op het terrein van Buitenplaats Koningsweg onder de naam ‘CODE ROOD’. Hiermee brengen zij de bijzondere geschiedenis van deze bij vele Nederlanders, maar ook bij Arnhemmers, onbekende plek onder de aandacht.

Het gebied heeft volgens kunstenaar en ‘ontdekkingsreiziger’ Hans Jungerius een verhaal te vertellen. Een verhaal van de grootschalige aanwezigheid van de Duitse Luftwaffe ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, verstopt in de bossen ten noorden van Arnhem, met zo’n 200 als boerderijen verhulde militaire gebouwen. Waarom de Duitse legerleiding koos voor dit gebied, waarbij het door hen gebouwde vliegveld ‘Fliegerhorst’ ook grotendeels op het terrein van de Hoge Veluwe en de gemeente Arnhem lag, blijft in nevelen gehuld. Zoals veel rond dit onderwerp lijkt ‘vergeten’.

Met de regelmatige rondleidingen houdt Hans Jungerius de historie van dit gebied levend. De combinatie van de groene verscholen setting met de betonnen restanten van wat ooit een mega-groot oorlogsvliegveld was, maakt het gebied tot een spannende plek.

Hotel in een oude Duitse hangar?

De gemeente Arnhem ziet de waarde in van dit bijzondere stukje ‘stad’. Afgescheiden door 4 km bosgebied van de eerste solide bebouwing van de stad, voelt een bezoek aan het gebied als een kleine expeditie. Een van de nog behouden als schuur verhulde hangars, staat op het terrein.

Het gebouwtje is in matige staat, maar de gemeente wil het om historische redenen toch behouden. Kunstenaar Erick de Lyon is door G.A.N.G. gevraagd met een voorstel te komen over een nieuwe bestemming aan deze ‘schuur’/hangar. Hij kwam met een wel heel opmerkelijk voorstel: een hotel. Niet zozeer deze herbestemming is opmerkelijk maar wel de uitvoering er van. De oude hangar dient in zijn voorstel als hart van het hotel. Maar de hotelgasten slapen er niet. Dat doen zij in naar buiten verrijdbare slaapcapsules, als ware het vliegtuigen die (weer) uit hun hangar worden gereden. Eenmaal weer naar binnen gereden, oogt het gebouwtje weer zoals het was: een verlaten ‘schuur’.

Of en wanneer dit hotel gerealiseerd gaat worden, is verborgen in de toekomst. Zoals veel van de ontwikkelingen van het terrein. Wellicht wordt het hotel een kroon op alle plannen zoals ‘Landschapspark Schaarbergen‘, dat de grootste kunstzone van Nederland kan worden.

 

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Arnhem
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu