Langs de geheimen van Dordrecht

De eerste initiatievendag van Dordrecht was een groot succes!

Afgelopen zondag vond de eerste Dordtse initiatievendag plaats met meer dan 30 initiatieven die hun deuren openzette voor publiek. Wij namen een kijkje! Een lokaal verslag werd gedaan door Dominique en een uitgebreid fotoverslag van deze dag is hier te zien.

Na een lekkere kop koffie en het bestuderen van de initiatievenkaart bij DOOR, waar ook de wethouder nieuwsgierig binnen was komen lopen, gingen we op pad. We werden rondgereden door Milco, de initiatiefnemer van E-Wheels. Dit is een elektrische shuttleverbinding die het mogelijk maakt een kort ritje te maken naar de supermarkt of bijvoorbeeld de kapper. Vooralsnog is de verbinding alleen in de wijk Sterrenburg beschikbaar. Met name ouderen maken gebruik van deze dienst omdat het winkelcentrum achter een heuvel ligt en voor de meeste te zwaar is om te bereiken met de rollator.

Het eerste initiatief waar we stopten bevindt zich midden in een woonwijk in een kraakpand waar illustrator en graffiti-kunstenaar Simian Switch zijn atelier en woonruimte openstelde. Tussen zijn kunstwerken vertelde Simian over zijn werken binnen en buiten Dordrecht en vertelde met trots dat we ook nog een kijkje moesten nemen op de hoek van de straat waar hij een muurschildering had gemaakt.

Dordrecht_simian

 

Dordrecht_Simian_Switch_creditsPhotocase

Nadat we langs de muurschildering van Simian reden kwamen we uit bij Werkplaats Oost. In deze oude ambachtschool was een duurzame initiatieven markt ingericht met o.a. Dordtzaam, de singer-songwriter Sebastiaan Benjamin maakte er muziek en we kregen een rondleiding door een van de ateliers.

Het volgende bezoek was aan het Nationaal Landschapskundig Museum wat zich in een huis aan de Reeweg Oost bevindt. Het woonhuis uit 1912 biedt ruimte aan de museumcollectie. Tussen het art-decointerieur met glas-in-lood en eikenhouten lambriseringen is de collectie foto’s, antieke en recente landkaarten, plattegronden en maquettes van Nederlandse landschappen te bezichtigen. De bewoners van het pand gaven uitgebreid uitleg over het glas in lood en na een foto van hen genomen te hebben moesten wij helaas weer door. We komen hier zeker nog een keer terug.

Dordrecht_Nationaal_Landschapskundig_museum_creditsphotocase

Nadat we langs de Groeituinen Dordrecht waren gereden, die onderhouden worden door de buurtbewoners, brachten we nog een bezoek aan het intercultureel en interreligieus centrum De Buitenwacht. Gedreven vrijwilligers steunen hier mensen om deel te nemen aan de samenleving met onder andere de wijkwinkel, kookworkshops en yoga klassen.

Dordrecht_debuitenwacht

Het laatste bezoek was aan het wijkatelier Jouw Atelier. In een leegstaand pand komen kunstenaars uit Wielwijk samen en zijn buurtbewoners van harte welkom voor een kop koffie en een bezichtiging van de kunstwerken.

Met een bekertje soep achter de kiezen was het alweer tijd om terug te gaan naar DOOR waar iedereen die had bijgedragen aan de dag kwam borrelen en napraten over deze geslaagde eerste initiatievendag. Het enthousiasme was groot en er werd al gepraat over een volgende initiatievendag. Wij zien er weer naar uit!

Betrokken stadmakers
Jacoline de heer
Initiatiefnemer Door
Masja Ottenheim
Initiatiefnemer Door
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Dordrecht
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu