Maakplaats HEM

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. Maakplaats HEM

Maakplaats HEM

Een inspirerende werkplek waar creativiteit en ondernemerschap samenkomen

Over Maakplaats HEM spraken we met Marc van Langen, één van de initiatiefnemers van Green Recycled Organics (GRO) en de architect Daniëlle Huls, van Kettinghuls. Twee jaar geleden begon Marc aan zijn zoektocht naar een ruimte waarin hij voor GRO paddenstoelen kon kweken op koffiedik. Nooit gedacht dat hij nu gastheer zou zijn van een heel pand vol startende en (nog) kleinschalige ondernemingen.

Marc had geluk. Gebiedsontwikkelaar Heren2 vernieuwt, transformeert, onderhoudt en ontwikkelt stedelijke gebieden en had bij de Houthavens nog wel een voormalig anti-kraakpand staan waar ze dachten niets meer mee te kunnen. Het bleek de perfecte plek om op je gemak paddenstoelen te kweken. Marc zag wel meer potentie in het gebouw en na een telefoontje met Daniëlle werd al snel duidelijk dat hij daarin gelijk had. Uit de oorspronkelijke tekeningen bleek het gebouw een prachtige dakconstructie te hebben en vol met mogelijkheden te zitten.

© Lot ElshuisNu, twee jaar later, is het pand ontwikkeld tot een bruisende maakplaats waar creativiteit en ondernemerschap elkaar ontmoeten. Naast Marc en Daniëlle, die natuurlijk als eerst een plekje in het pand hadden gereserveerd, zit het pand nu vol met startende ondernemingen die zich bevinden in de voedsel- en kledingindustrie. Zo was FoodLine up tijdens onze binnenkomst bezig de tafel te dekken voor hun ‘food makers’ en werd er zeewier schoongemaakt om er vervolgens pasta van de maken door Seamore – erg lekker overigens!

© Lot ElshuisOp het industrieterrein waar Maakplaats onderdeel van is zijn verschillende andere ondernemingen binnen de voedsel- en kledingbranche gehuisvest in grote hallen (zoals Brandt & Levie en Laura Dols). Ook voor de startende ondernemingen die nu in het pand van Maakplaats zitten is er de mogelijkheid om door te groeien naar deze grotere ruimtes wanneer zij zich verder ontwikkelen.

© Maakplaats HemAan de binnenkant van het pand zijn ze tussen de bedrijven door nog bezig met verbouwen en liggen er nog een aantal plannen om het gebouw nog aantrekkelijker te maken. Maar ook aan de buitenkant van het pand wordt veel aandacht besteed. Zo zijn er insektenhotels en nestkasten opgehangen en worden steeds meer bomen en struiken geplant. Vooral appelbomen, kersenbomen en lekkere kruiden zijn en worden aangeplant, om in het thema van voedsel te blijven. Zo wordt de cirkel rondom groen nog groener en het contrast met de bakstenen-omgeving van het industrieterrein sterker en sterker.

© Maakplaats Hem

Ook worden er plannen gesmeed voor een fietspad direct langs de Maakplaats om zo de bereikbaarheid te vergroten. Niet alleen voor Maakplaats zelf, maar ook voor de toekomstige bewoners, aangezien er ook plannen liggen om het bedrijventerrein voor een deel om te toveren in een woongebied. Een ander project van de Maakplaats dat hoog op de agenda staat, is het creëren van een café met terras. Nieuwe starters zoals een bierbrouwerij en koffiebranderij zullen hier de ruimte krijgen om te experimenteren. En natuurlijk zal de koffiedik die overblijft na de, met genot gedronken kopjes koffie, weer gebruikt worden voor de Mushroom Farming KIT van GRO.

Kortom, zoveel mooie plannen die, gezien de vooruitgang van afgelopen twee jaar, ook heel wat beloven!

Betrokken stadmakers
Daniëlle Huls
Architect Kettinghuls
Marc van Langen
GRO Holland

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.