Een reeks van vijf bijeenkomsten om idealisme te leren combineren met regels en beleidsnota’s
Steeds meer bottom-up initiatieven in Amsterdam zien het licht en vergroten daarbij de leefbaarheid en het sociale kapitaal van de stad. Volgens het droomscenario werken ondernemers en vrijwilligers in de wijk, gemeentes, vastgoedbezitters winkeliers en andere partijen ieder vanuit hun eigen rol en missie samen aan een levendige en leefbare stad. Maar in de realiteit schuurt dit proces met regelmaat. Goede initiatieven komen hierdoor soms niet van de grond doordat mensen het enthousiasme kwijtraken, of verstikken in het bureaucratische web van regels. De masterclass Stadmaken geeft ieder die begaan is met het ‘maken van de stad’ de mogelijkheid om in 5 weken idealisme te leren combineren met regels en beleidsnota’s.
Vanaf 16 september 2016 organiseert De Stadmakerschool een reeks van vijf bijeenkomsten met steeds twee trainers, op de vrijdagochtenden van 09.30 tot 12.30 uur. Ze worden gehouden in de sfeervolle broedplaats MOMA&CO in Bos en Lommer, Amsterdam.
Stadmakers
“Een stadmaker is in principe iedereen die begaan is met het maken van de stad.”
Het is juist deze ruime definitie die een belangrijk probleem blootlegt. Stadmaker en trainer van de masterclass Jeroen Jonkers legt uit dat stadmakers vaak leven in diverse werelden en extreem van elkaar kunnen verschillen. Mensen praten vaak een verschillende taal, en daardoor langs elkaar heen. Voor veel sociale ondernemers, bestuurders, projectontwikkelaars en andere stadmakers blijkt het daardoor een enorme uitdaging om bijvoorbeeld het enthousiasme voor een project vast te houden, anderen te overtuigen van de waarde van een initiatief of om niet te verstikken in regelgeving. De initiatoren van De Stadmakerschool willen met de masterclass de barrières tussen deze werelden verkleinen door de samenwerking tussen stadmakers te verbeteren en de kennis en herkenbaarheid van de verschillende gebieden waarin stadmakers werken te vergroten.
Nieuwe vaardigheden en een nieuw netwerk
In de cursus zullen ervaren trainers de stadmakers kennis laten maken met diverse strategieën. Vaardigheden als storytelling en storylistening komen aan bod, je leert participatief leidinggeven aan een innovatieve organisatie, tips & tools voor geïnspireerd en effectief samenwerken in moderne teams worden besproken en uiteindelijk is het de bedoeling om je visie te vertalen naar een persoonlijk business plan. Stadmakers ontmoeten daarnaast gelijkgezinden en werken samen, op een down-to-earth, persoonlijke en vertrouwelijke manier aan individuele vraagstukken. Het is de bedoeling om op deze manier zicht te krijgen op wat cursisten individueel kunnen doen om hun initiatief een stap verder te brengen, terwijl samen een netwerk wordt gecreëerd waarop ze altijd kunnen terugvallen.
Jeroen Jonkers geeft verder aan dat de masterclass echt een intensief programma is, en dat werpt zijn vruchten af. Zelf liep hij als initiatiefnemer van onder andere ‘Ik geef om de Jan Eef’ de afgelopen vijf jaren tegen vrijwel alle denkbare obstakels aan. Inmiddels geldt ‘Jan Eef’- een winkelstraat vereniging van de Jan Evertsenstraat- als (inter)nationaal voorbeeld voor het succes van samenwerking tussen verschillende stakeholders, en het belang van bruggenbouwers. Jeroen weet hoe (moeilijk het is om) te bewegen tussen de verschillende werelden van stadmakers en geeft aan dat deelnemers van deze masterclass aan het einde essentiële vaardigheden bezitten die deze mobiliteit stimuleert.
Benieuwd naar de masterclass Stadmaken? Neem een kijkje op de website van de Stadmakerschool. Inschrijven kan tot 14 september 2016.