Met Floor door Dordrecht

De stad met vele geheimen

Hoe dichter bij dordt hoe rotter het wordt? Ik zal het zelf is gaan ontdekken vandaag tijdens mijn wandeling door Dordrecht op zoek naar de geheimen van de stad.

Na nog geen half uur te hebben gelopen zit ik bij mensen thuis die ik zomaar tegenkwam op straat. Niet dat dit typisch Dordts is vertelt het echtpaar mij. Dordtenaren zijn volgens hun juist niet zo gastvrij. Meestal wat stug en kijken eerst de kat uit de boom. Maar zij zijn dan ook geen Dordtenaren. Wonen wel al 20 jaar in deze stad maar willen er graag weg en het liefst naar Amsterdam verhuizen:

Het is hier te saai, te weinig werelds, er zijn geen goede restaurants en de mensen nog altijd eiland bewoners: gesloten en voorzichtig. Maar wij hebben dan wel een mooi oud huis zonder achterburen. Alle panden waar wij op uitkijken staan leeg. Kom maar kijken. Tja en zo’n huis in Amsterdam is voor ons onbetaalbaar. Dus wij blijven waarschijnlijk toch nog wel even. Bel maar aan als je er weer bent..

FloorsWandeling

Ik loop verder door de straten en grachtjes die mij stiekem wel een beetje doen denken aan Venetië, op zoek naar de Dordtenaars. En hoewel de straten erg stil zijn spreek ik toch veel lieve mensen. Een vrouw vertelt mij, smikkelend van een ijsje, hoeveel waarde zij hecht aan de trouwe mensen in deze stad. Zij steunden haar toen ze dat hard nodig had want ‘als je eenmaal onderdeel bent van de gemeenschap dan kun je op ze aan.’ Nu nog een sauna en dan is zij helemaal tevreden. Ook spreekt ik een kapper over de langste winkelstraat van Nederland. En komt ik terecht bij Wereldwijven waar een vrouw mij het volgende vertelt:

Ik ontwerp en maak hier met vrouwen vanuit de hele wereld kussens in opdracht van vooral particulieren. Twee ochtenden per week zit het hier helemaal vol met vrouwen die elkaar tijdens het naaien van de kussens ontmoeten, Nederlands leren spreken en het vak leren. De gemeente zou nog meer kunnen profiteren van ons grote succes en mijn bedrijf als visite kaartje kunnen gebruiken om Dordrecht te promoten.

Een tip aan de gemeente dus. Ook de vrouw van de tassenwinkel die ik sprak had nog wel een tip:

De gemeente heeft beslissingen genomen die ten koste zijn gegaan van kleine ondernemers en er is ontzettend veel leegstand ontstaan. Ze zouden de kleine ondernemers veel meer kunnen helpen. Er wordt nu dan wel geprobeerd om aan het einde van Voorstraat vooral creatieven en kunstenaars aan te trekken maar dit gebeurt nog niet overtuigend en voelt het als een half verhaal..

Leegstand is inderdaad iets wat mij tijdens mijn wandeling opvalt maar vooral omdat er op een creatieve manier de aandacht op wordt gevestigd.

En op het moment dat ik me afvraag waar eigenlijk die jongere generatie uithangt kom ik een heuse BN’er tegen! Zittend op een paaltje, schrijvend op het bord van de winkel van haar vriend. Ik raak in gesprek en zij vertelt mij hoe het was om in Dordrecht op te groeien. Zij leert mij veel over het uitgaansleven en de podia van de stad. Na een tijdje kom ik erachter dat zij een bekende sing & songwriter is, namelijk PollyAnna. Zij heeft al bij De Wereld Draait door gespeeld en is de sound van 2015. Kortom ik heb te maken met een Dordtse ster. Zij vindt zelf dat haar stad hier nog weinig mee doet. Niemand van de gemeente heeft haar benaderd. Terwijl zij in Den Haag, waar zij nu woont, als een Haags talent wordt gesteund en gepromoot. Dat zegt veel over haar stad vindt zij zelf. Dordrecht mist een identiteit, is ouderwetser dan de jeugd van haar stad en begrijpt zij wel waarom er nog steeds wordt gezegd: ‘Hoe dichter bij Dordt hoe rotter het wordt’. De gemeente bouwt wel een nieuw poppodium maar besteedt weinig aandacht aan de musici zelf. De talenten en de krachten van de stad zijn te weinig zichtbaar en die laten zij op deze manier verdwijnen….

De wandeling eindigt bij Broedplaats DOOR waar ik, Simon, Quirine en Lieke (Pakhuis de Zwijger) hartelijk worden ontvangen door een groep creatieven, Stadmakers en ambtenaren. Na een heerlijk diner dat met aandacht verzorgd was door kwartiermaker Masja Ottenheim wordt er de hele avond gepraat over mogelijkheden, drempels en uitdagingen van deze stad. Ik ben verbijsterd over het groot aantal initiatieven, evenementen en broedplaatsachtige projecten die er al zijn, maar tegelijkertijd ook over de ‘zwaarte’ en moeilijkheden die hier om heen hangen. Naast de ondernemers die behoefte hebben aan een leegstaand pand of stuk grond zitten de ambtenaren die aangeven initiatiefnemers te zoeken voor gebouwen en braakliggende terrein. Maar daartussen lijkt een grote taaie muur van frustratie, regels, zwart/wit denken, angst en soms ook wantrouwen te staan. Er is iets gaande in deze stad dat zeurt en pijn doet maar wat de jonge generatie van zich af wil schudden. Het lijkt een kloof tussen een oude cultuur en denken van een eiland en de behoefte om een stad te zijn van de wereld. Zoals een puber nog wat aan het schoppen is en gaande weg er achter komt wat zijn eigen identiteit is. Het geheim van Dordrecht wordt langzaam zichtbaar en gaat de wereld laten zien hoe wonderschoon zij is. Ik hoop hier een steentje aan te kunnen bijdragen door de fantastische kwartiermakers te steunen en te helpen in hun zoektocht. En ook door de verbindingen onderling, naar de gemeente en naar de buitenwereld te leggen. Dit geheim van Dordrecht wordt absoluut vervolgd!


De wandeling door Dordrecht is onderdeel van de reeks ‘Met Floor door … ‘

Vanuit Nieuw Nederland volgen wij Floor Ziegler op de voet door de Nederlandse steden en dorpen. Na tien jaar gebouwd te hebben aan cultureel en creatief Amsterdam Noord zit haar pioniersrol er hier op; het is tijd om verder te reizen. Tijdens haar wandelingen laat Floor zich leiden door de mensen die zij tegenkomt. Hetgeen wat in Amsterdam Noord ook de basis is geweest voor de oprichting van vele projecten in de buurt. De kennis en ervaring deelt Floor met het rest van het land en aan het einde van haar wandeling brengt ze altijd de Stadmakers van de betreffende steden bij elkaar en verbindt hen aan de gemeente, een concreet project of een plek. Dit doet zij o.a. in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Stichting Doen.

Betrokken stadmakers
Masja Ottenheim
Initiatiefnemer Door
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Dordrecht
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu