Metamorfose Leidsche Rijn Utrecht

Een evaluatie van het grootste nieuwbouwproject van Nederland met o.a. Riek Bakker en Rients Dijkstra

Op 10 mei vond er in Pakhuis de Zwijger een bijzondere bijeenkomst plaats. De belangrijkste sleutelfiguren in het omstreden project Leidsche Rijn Utrecht kwamen samen om 25 jaar gebiedsontwikkeling te evalueren. Onder andere Riek Bakker en Rients Dijkstra vertelden op komische wijze hoe zij persoonlijk het nieuwbouwproject, dat nog steeds niet afgerond is, hebben ervaren. Grappige anekdotes en persoonlijke ervaringen maakten de avond intiem en door de informele sfeer kwamen nieuwe inzichten tussen de hoofdrolspelers naar voren. Aanleiding van het programma was het onlangs verschenen boek van Gerry Hurkmans waarin hij de ontwikkelingen van de Vinex-wijk in beeld heeft vastgelegd.

Begin jaren ’90 ontstond er een grote woningvraag in Nederland door toename van het aantal huishoudens en een doorstromingsbehoefte. Om hierin te voorzien werd de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra in het leven geroepen: een plan om een half miljoen nieuwe woningen te realiseren en zogeheten Vinex-wijken ontsproten aan de randen van steden. Een van deze wijken is Leidsche Rijn Utrecht, het grootste nieuwbouwproject van Nederland ooit. Na 25 jaar begint het einde in zicht te komen en worden de laatste bouwwerkzaamheden afgerond. Het was een lang proces en dat is ook te merken aan de aanwezigen tijdens het programma afgelopen woensdag. Voor velen was is het het belangrijkste project in hun leven.

© Gerry Hurkmans

Aanwezig op het podium waren Riek Bakker, Rients Dijkstra, Annemiek Rijckenberg, Paul Vreeken en Tjakko Smit. Zij staan aan de voet van het langdurige proces en vertelden bijzondere anekdotes. Zo vertelde Riek Bakker bijvoorbeeld hoe ze tijdens haar planvoorstellen om slinkse wijze bij de opdrachtgever binnenkwam. Middels haar chauffeur die bevriend was met andere chauffeurs werd ze in een convoy via de achteringang naar binnen gereden om haar plannen aan het bureau voor te kunnen leggen. De secretaresse kon namelijk geen afspraak voor Riek regelen, dus deed ze het zelf.

Rients vertelde dat hij thuis een doos had met geluidsbandjes van zijn antwoordapparaat. De doos draagt de naam Riek. Hierin zitten alle ingesproken berichten die Riek achterliet tijdens het samenwerkingsproces met Rients. Van rustige mededelingen tot nachtelijk geschreeuw: ‘JE HEBT JE OPDRACHT!’

Leidsche Rijn moest onderdeel worden van Utrecht en een nieuwe woonwijk aan de overkant van het Amsterdams Rijnkanaal. Een goede ontsluiting is hiervoor noodzakelijk en dus was dit een belangrijk aspect van het plan. Zo’n natuurlijke barrière van het water kan namelijk al gauw een gevoel van afstand creëren. Een nieuwe fietsbrug en multifunctioneel park moeten Utrechters makkelijk naar de overkant halen. Echter toen de renners tijdens de Tour de France in 2015 de brug over reden, werd er op tv gezegd dat ze Utrecht uitreden. Maar Leidsche Rijn was nog niet gepasseerd, vertelde Paul Vreeken. Er werd smakelijk gelachen, Leidsche Rijn hoort ook bij Utrecht!

Over het boek:

Het boek brengt twintig jaar Leidsche Rijn in beeld en beslaat de periode van het prille begin, van juli 1996, tot juli 2016. Het ontstaan van dit nieuwe stuk Utrecht is door Hurkmans gefotografeerd vanuit een hoogwerker op twintig meter hoogte en vastgelegd vanuit 63 vaste geografische locaties naar alle vier de windrichtingen. Daarnaast zijn er luchtfotografiebeelden, die jaarlijks vanuit een Cessna werden gemaakt, toegevoegd en is er aanvullende fotografie uit de wijk. Het resultaat van twee decennia consequent fotograferen is een unieke serie gedetailleerde fotografische sequenties, die op verbluffende wijze in beeld brengen hoe de transformatie van een landschap zich stap voor stap voltrekt, en hoe ingrijpend de metamorfose van weiland tot woonwijk is.


Ook Tracy Metz heeft aandacht besteed aan het programma. Bekijk hier het radio item terug dat ze deed met Radio 1.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Utrecht
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu