Museum op de muren van Nieuw-West

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. Museum op de muren...

Museum op de muren van Nieuw-West

Pareltjes met een boodschap van Street Art Museum Amsterdam

Dit museum heeft maar weinig weg van een klassieke kunstexpositie. Openingstijden zijn er niet, de kunst is ten alle tijden pontificaal aanwezig om door iedereen die het wilt zien te worden aanschouwd. Street Art Museum Amsterdam (SAMA) siert straten en verborgen plekken in het groen van Nieuw-West.

Van gigantische schilderingen op de zijkanten van portiekflats tot kleine schoonheden op onverwachte stukjes stad; het team van SAMA verrast onwetende voorbijgangers en geeft op vernieuwende manier kleur aan de verder vrij grauwe buurten van West. Al sinds begin 2014 staat de vaste expositie op poten, maar als het aan de kunstenaars ligt worden er blijvend grote en kleinere kunstwerken aan de collectie toegevoegd. Inmiddels zijn het er al meer dan dertig.

Kunst voor iedereen

De van origine Oekraïense Anna Stolyarova noemt zichzelf een ‘thinkfinder’, ze vindt en verzamelt haar ideeën op straat. Zo ook het idee voor het Street Art Museum, buiten op de straat, in de open publieke ruimte. Volgens Anna’s filosofie heeft elk persoon het recht om zijn omgeving mee te helpen vormen tot een mooi leefgebied, ook wanneer iemand niet het geld heeft voor dure kunst. Zij ziet graffiti hierom niet per se als vervuilende misdaad, maar meer als een kunstvorm waar iedereen van kan genieten en die buurten kan verbinden.

© Anna Stolyarova

Muralisme

Veel van de kunstwerken zijn geïnspireerd op het klassieke Latijns-Amerikaanse Muralisme. Dit is een kunststroming die zijn oorsprong vindt in de Mexicaanse revolutie aan het begin van de twintigste eeuw. Muurschilderingen werden een vorm van openbare kunst, die voor het gewone volk te begrijpen was in hun maatschappelijke context. Op deze manier wordt een link gelegd tussen moderne graffiti en de bijbehorende historische achtergronden, de maatschappelijke waarde van street art is immers niets nieuw.

Samenwerking met instanties

In samenwerking met de gemeente en verschillende woningcorporaties heeft Stichting Glamourous Outcasts al vele schitterende straatkunstwerken op haar naam gezet. In principe zijn alle kunstwerken van SAMA dus ook met vergunning en goedkeuring van de buurt. Inmiddels heeft de stichting een professionele opzet met een bestuur van experts op het gebied van financiën en de culturele sector. Ook ligt er een formeel driejarenplan en heeft de stichting nog grootse plannen voor projecten en interactieve evenementen in de toekomst. Anna Stolyarova vertelt uitgebreid over haar ambities en visie in een interview met de redactie.

Voor vijftien euro per persoon is het mogelijk om een tour te krijgen langs de topstukken, met de uitleg van kunstenaars erbij. Op deze manier zie je niet alleen het mooie plaatje, maar ook de achterliggende boodschappen, veelal over maatschappelijke thema’s, die erin verstopt zitten.

 

Betrokken stadmakers
Anna Stolyarova
Directeur Stichting Glamorous Outcasts

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.