Met online platform Nextdoor werk je aan een betere buurt
Als je dacht dat alle sociale netwerken die het leven een stukje makkelijker maken nu wel waren uitgevonden, dan heb je het mis. Nextdoor is een nieuwe app die onlangs in Nederland gelanceerd is. Dit online platform maak het mogelijk om samen te werken aan een betere buurt. Eentje waarin plaats is voor meer verbondenheid, veiligheid en hulpvaardigheid. Hoe werkt deze app precies en bestaan er niet al gelijkwaardige initiatieven?
De startup Nextdoor is ontstaan in Silicon Valley, de Verenigde Staten. In 2010 werd de app ontwikkeld door Nirav Tolia en in korte tijd vergaarde Nextdoor een groot aantal gebruikers. Meer dan 90.000 buurten in de Verenigde Staten zijn inmiddels dagelijks actief en onlangs werd de waarde van de app geschat op meer dan een miljard dollar.
Early adopters
Voor Nirav Tolia is het een logische stap om dit succes nu ook buiten de Verenigde Staten te kunnen uitbrengen. Buitenlandse ambities had Tolia altijd al en zijn keuze voor Nederland komt ook niet zomaar uit de lucht vallen. “Het land is altijd al een early adopter geweest wat betreft technologie én heeft een erg sterkte buurtidentiteit,” aldus Tolia. Gedurende de pilot periode in december is de app zelfs sneller gegroeid dan in een vergelijkbare periode in de Verenigde Staten.
Laagdrempelig
Maar wat is nu precies de essentie van dit buurtplatform? Nextdoor maakt het mogelijk eenvoudig te communiceren met mensen die in jouw buurt wonen. Op een laagdrempelige manier leg je contact met je buurtbewoners en kun je gemakkelijk activiteiten organiseren of snel je buren inlichten wanneer bijvoorbeeld je hond ervandoor is gegaan. De app moet ervoor zorgen dat er meer verbondenheid ontstaat in de wijk en dat de omgeving een stukje veiliger wordt.
Verificatieproces
Dat veiligheid voorop staat wordt wel duidelijk bij het verificatieproces. Gebruiker van Nextdoor wordt je namelijk niet zomaar. Eerst voer je je adres in, waarna je kunt kiezen om te verifiëren via een telefoongesprek of via een kaartje met een code, dat Nextdoor naar je adres stuurt. Als je eenmaal aangesloten bent bij jouw buurt in de app kun je precies zien hoe de buurt eruit ziet en wie waar woont. Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor deze buurtbewoners en aanmelden onder een valse identiteit is dus niet mogelijk.
Nederlandse concurrentie
Nextdoor zou dus wel eens een grote speler kunnen gaan worden, de resultaten in de Verenigde Staten zijn in ieder geval veelbelovend. Echter zijn er wel al een paar vergelijkbare initiatieven in Nederland die zich hetzelfde doel gesteld hebben. Denk aan BuurtApp, Wij de Wijk en Veilige Buurt. Alle drie apps van Nederlandse origine, speciaal voor de buurt. Wat maakt Nextdoor hierin nou onderscheidend? Over deze en andere vragen komt country manager Tamar van de Paal vertellen tijdens de maandelijkse talkshow What’s Up bij Pakhuis de Zwijger, op dinsdag 8 maart. Deze gratis avond zal in het thema staan van matchmakers en ook bij deze editie staan er naast Nextdoor weer toffe sprekers op het programma. Meld je dus snel aan!