Ondergronds voor een goed gesprek

Ouderen met een verhaal gaan in een rijdende metro met jou het gesprek aan

In het dagelijks leven ontmoeten we veel mensen, met evenveel verhalen, die in alle haast aan ons voorbij gaan. Gemiste kansen, want de verhalen van oude en wijze Amsterdammers zijn leerzaam en inspirerend. Dat vinden Julien Thomas en Manon Veldhuis, designers en initiatiefnemers van Ondergronds Amsterdam. In november zetten zij twee vreemden met een verhaal tegenover elkaar in een rijdende metro, en jij kunt daar één van zijn!

Voor het project zijn zestien bijzondere seniore Amsterdammers geselecteerd voor in totaal 64 gesprekken. Ze hebben levensverhalen die ze graag willen delen. Zo is er Freek: hij was soldaat in Nederlands-Indië, maar ook bakker en vertaler. Tegenwoordig schrijft hij gedichten. Karina heeft als kunstenares de hele wereld gezien, momenteel leert ze Arabisch. Gowezina was taxichauffeur en boeddhistisch. Elke oudere vertelt zijn of haar eigen verhaal, terwijl de metro je onder het Amsterdamse centrum door voert.

De gesprekken vinden namelijk plaats in de metro van Wibautstraat naar Centraal Station en terug. Voor de ontmoeting krijg je bij het Volkshotel aan de Wibautstraat een audiovisueel pakket. Het project geeft betekenis en waarde aan contact in de publieke ruimte.

Julien Thomas en Manon Veldhuis zijn initiatiefnemers van Ondergronds Amsterdam. © Coco Plooijer

Het initiatief kwam als winnaar uit de bus bij Knowledge Mile Boiling, dat onderdeel uitmaakt van The Knowledge Mile Coalition. De grijze Wibautstraat moet de slimste straat van Nederland worden. De innovatieve ideeën van The Knowledge Mile beperken zich dus niet tot projecten boven de grond, met dit project wordt ook de ondergrondse publieke ruimte interessanter.

Tussen 15 en 29 november vinden de eerste gesprekken plaats als een soort pilot. Wanneer het project een succes blijkt te zijn zal het kunnen terugkeren op andere plaatsen, met andere mensen. Via de website kun je een gesprek boeken.

Betrokken stadmakers
Julien Thomas
Initiatiefnemer Ondergronds Amsterdam
Manon Veldhuis
Initiatiefnemer Ondergronds Amsterdam
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Amsterdam
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu