Ondertussen Stadmaken |#3

Hoe je bekenden groet

Julia doet iedere week verslag over het ondertussen stadmaken. Columns waarin naar voren komt hoe er buiten organisaties aan de gemeenschap wordt gesleuteld om een socialere stad te krijgen.

Op de pont is de kans statistisch groter dat je iemand tegenkomt dan op de weg ernaartoe. Maar soms zou je iemand liever bij een stoplicht tegenkomen om snel een andere weg in te ‘moeten’ slaan. Op de pont is de ontmoeting de duur van een overtocht. Daar valt geen smoes voor te verzinnen.

We hebben betere dingen te doen dan ongemak aangaan. We kunnen bijvoorbeeld de To Do lijstjes herschikken op urgentie, denken aan wie we terugmailen en wie niet, mensen kijken die anders zijn dan wij of natuurlijk telefoons kijken waar eindeloze versies van onszelf te vinden zijn. Maar stel je vindt dat je bekenden altijd moet groeten. Hoe doe je dat dan?

Bij een (s)pontane ontmoeting is timing essentieel. ‘Beter laat dan nooit’ gaat hier niet op. Als je elkaars aanwezigheid te laat opmerkt houd je maar beter je mond. Je staat net te ver van elkaar om écht te kunnen praten. Doe alsof je elkaar niet zag en bespaart jezelf en de ander de gênante dialoog waar de hele pont onderdeel van wordt. Bij slechte timing is de beste optie even vriendelijk je hand op te steken bij het verlaten van de pont. Ik zal hem ook even doorgeven bij de inburgeringstest.

Een woensdagmiddag zit er een man in het midden van een rij stoeltjes. Hij kijkt naar de smartphone in z’n schoot. Beelden van een festival. Twee meisjes lopen smiespelend de pont op en krijgen de man in hun ondeugende vizier. In drie kordate stappen staan ze ieder aan een kant van de man. Ze buigen door hun knieën en zitten met hun benen over elkaar geslagen. De man is zojuist op een nieuwe plek beland zonder zich te bewegen. Uit z’n comfortabele festival van afgelopen weekend, terug in de realiteit tussen twee charmante vrouwen. Hij is ongemakkelijk. De duur van een pontovertocht lang. Ik dank die twee meisjes. Voor het aangaan van ongemak en creëren van humor. Ik dank ze voor het uitdragen van die stadse ongegeneerdheid.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Amsterdam
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu