Ondertussen Stadmaken | #5

Stad vol Roodwitte Taarten

Julia doet iedere week verslag over het ondertussen stadmaken. Columns waarin naar voren komt hoe er buiten organisaties aan de gemeenschap wordt gesleuteld om een socialere stad te krijgen.

Vandaag is het op basisscholen vast Koningsdag. Oefenen voor het echie. De koning jubileert dus dat wordt knallen. Donderdag wordt onze infrastructuur bezet door feestend Nederland. Hier het advies om mee te doen aan deze dolheid, en u niet te verzetten.

Het Parool schreef afgelopen zaterdag over onder andere de Blotebillenman. De man die zonder broekje door de stad skatet. We hebben ook een man met string op racefiets. De boodschap van het Parool was dat onze bijzondere types de stad uit geperst worden. De Blotebillenman geeft aan ‘zijn ding te blijven doen’ “Want”, zegt hij, “Iemand moet de mensen een mooie dag bezorgen.”

Er is een kinderboek waarin een grijze stad bestaat. Als er een wegonderhoud is komen er rode pionnen op het grijze wegdek te staan en krijgt iemand (Meneer Jolig) een geniaal idee. Dat Meneer Jolig de pion op zijn hoofd zet leidt ertoe dat even later de hele stad in Oranje gekleurd is. De mensen dragen nieuwe dezelfde pakken, en de bakkers liggen vol oranje taarten. Zelfs de parkbankjes zijn oranje-wit-gestreept, en de moeders erop breien oranje-witte sokjes. Waar de pionier eerst opviel is hij nu weggevallen in het straatbeeld, en is degene die grijs achterbleef weer opvallend.

Als je vanmiddag met je oor op het pontdek gaat liggen zie je een interessant landschap van Happysocks. Met Koningsdag hoef je als het goed is niet te bukken om je te verbazen. Of zijn we juist met Koningsdag allemaal hetzelfde? Wie zijn de outsiders van deze tijd? Dragen ze oranje of juist niet?

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Amsterdam
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu