Pioniers in doe-het-zelf-zorg

Fablab Breda: marathon 3D-geprinte handprotheses

De schreeuw naar verandering in de traditionele zorgsector krijgt gehoor. Zo genereert de huidige kennissamenleving door toenemende digitale technologieën een nieuwe visie aangaande  zorgproblematiek. Er ontstaat een heel nieuwe generatie aan zorgmakers in Nederland die handelen vanuit het DIY gedachtegoed (Do It Yourself). Maar wie zijn deze doe-het-zelf-zorg pioniers in Nederland, die steeds vaker  toegankelijke alternatieven bieden voor de constant duurder wordende professionele gezondheidszorg?

Iedereen kan tegenwoordig zelf maker worden van innovatieve zorgoplossingen zonder een beroep te doen op grootschalige laboratoria en industrieën. Tegenwoordig zijn het niet alleen de traditionele zorgprofessionals die tot medische innovatie komen. Zorgproblematiek wordt steeds vaker vanuit een multidisciplinaire optiek onderzocht. Waardoor juist patiënten in samenspraak met ziekenhuizen, kunstenaars, sociaal ondernemers, ontwerpers, designers en zorgondernemers  de sociaal-economische kaders van de gezondheidssector weten uit te dagen. Deze opkomende groep met een doe-het-zelf-instelling weten tot ingenieuze en vaak betaalbare zorgoplossingen te komen. Daarmee bevragen ze tevens de traditionele gezondheidszorg en ziet men een duidelijke trend ontstaan richting de ‘maakbare zorg’ en ‘zelfredzaamheid van patiënten’.

Een mooi voorbeeld van deze verschuiving, waarbij een stakeholder zelf maker en aanbieder kan worden van zorg is: E-nable.   

E-Nable is een wereldwijd netwerk van gepassioneerde vrijwilligers die de wereld letterlijk een ‘handje helpt’. Dit netwerk werd in 2013 in het leven geroepen om betaalbare protheses te 3D-printen voor kinderen zonder hand of arm. De doelstelling van E-nable is de relatief dure protheses die oorspronkelijk werden aangemeten door traditionele zorgmakers (lees; ziekenhuis, orthopeed) betaalbaar te maken en in kansarmen landen zelfs gratis aan te bieden.  

Fablab Breda haakte op 18 december aan bij dit belangwekkend initiatief en organiseerde een 3D-print-marathon: E-nable 24 hour print challenge.

Tijdens deze 24 uur durende print sessie ging het Bredase Fablab de uitdaging aan om met zo veel mogelijk 3D-printers een maximaal aantal handen te printen. En daarmede aandacht te vragen voor het wereldwijde online netwerk van Enabling the future.

© Foto: Enabling The Future

Tijdens de 3D-print-marathon stonden welgeteld vijftig 3D-printers plastic onderdelen te printen voor de handprotheses, daarnaast monteerden 10 vrijwilligers  de losse onderdelen. Tijdens dit geslaagde evenement wist Fablab Breda kwalitatieve handprotheses te printen die niet onderdoen voor  de protheses van een professionele orthopeed, echter voor een fractie van de prijs.  De productiekosten van de Fablab-hand lag rond de 10 euro, terwijl een vergelijkbare variant van een orthopeed als snel boven de 5000 euro uitkomt. De 3D-geprinte handprotheses worden niet in Nederland in gebruik genomen maar naar Amerika opgestuurd, om daar te dienen als demo-modellen voor het als maar groeiende netwerk van E-nable. Deze Marathon was voornamelijk georganiseerd om een alternatief geluid te laten horen binnen de zorgsector. Nu hopen dat de zorgmakers in Nederlands dit signaal in acht slaan en zich  laten inspireren door dit doe-het-zelf initiatief van E-Nable en Fablab Breda.

De noodzaak voor verandering van de traditionele zorgsector ontstaat omwille van het huidig beleid van de Nederlandse overheid. Daar waar zij steeds vaker een terugtrekkende rol aannemen, vooral op het gebied van financiering en als verstrekker van zorg, zien we andere partijen naar de voorgrond schuiven. Juist deze neiuwe spelers – met name van buiten de traditionele zorgsector – hebben alternatieve zorgoplossingen en komen tot disruptieve innovaties (bijvoorbeeld de onderzoeksgroep Open Surgery, die de mogelijkheden verkennen van een DIY-chirugy robot).

Deze nieuwe generatie zorgmakers werkt nauw samen met de gebruikers van de zorg en staat daarmede direct in contact met de zorgbehoevenden. Juist deze transitie in de gezondheidszorg zou wel eens zeer waardevol kunnen zijn voor de Nederlandse samenleving, nu de kosten van de gezondheidszorg onder druk komen te staan.

Mocht u meer willen weten over het onderwerp doe-het-zelf-zorg, of onderdeel worden van deze nieuwe generatie zorgmakers?  Dan kunt u aansluiten bij de maandelijkse meet-up; MakeHealth van Fablab Amsterdam en de Waag Society waar zorgexperts en Fablab-experts kennis en expertise delen en opzoek gaan naar alternatieve oplossingen en innovaties binnen de zorgsector.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu