Pottekijken! Doe jij dat ook?

We kijken vaak en graag bij elkaar naar binnen, ook vaak bij mensen die we niet kennen

Je loopt door je wijk naar huis en als je naar binnen kijkt bij dat leuke witte huisje op de hoek zie je ineens slingers hangen. Het zijn blauwe slingers en in de kamer zie je ook een box staan waar allemaal cadeautjes in staan. Wat leuk, denk je. Er is een kindje geboren. Even verderop zie je bij een ander huis op de vensterbank een prachtige vaas staan. Geen idee waar ze die vandaan hebben, maar mooi is hij zeker (en misschien wil jij er ook wel een).

We kijken vaak en graag bij elkaar naar binnen.  Ook vaak bij mensen die we niet kennen. Soms zie je iets wat je raakt, wat bijzonder, mooi of grappig is. Dit zijn van die momenten waarop je misschien wel iets gezegd had als de bewoner van het huis buiten stond. Maar dat is niet zo. Dus doe je niets. En dat is jammer.

Op Facebook snel een berichtje posten, iemand liken of volgen op Instagram is zo makkelijk. Maar in ons echte leven? Bel je dan aan om een onbekende te feliciteren met hun pasgeboren baby, vraag je waar ze die gave vaas hebben gekocht?  Dat en meer kan met Pottekijkers, een creatie van illustratrice Megan McNulty uit Haarlem. Met Pottekijkers kun je een kaartje achter laten met daarop een persoonlijke tekst. Diegene die de kaart ontvangt kan wat terug schrijven en het kaartje op zijn/haar eigen raam terug hangen. Zo ontstaat er meer contact tussen buren en wijkgenoten, spreken we onze waardering of felicitaties uit naar elkaar en maken we de drempel naar écht contact lager. Megan houdt van menselijk contact, van spontaniteit. Luchtig en met een knipoog.  Maar toen ze nieuw was in haar straat, voelde ze ook wel een drempel om aan te bellen bij de mensen verderop in de straat. Een kaartje schrijven is persoonlijk en het maakt je nieuwsgierig naar de reactie van de ontvanger.

Een compliment geven, kunnen we best. Een kaartje ontvangen, vinden we leuk. En iemand bedanken voor zijn attentie, dat doen we graag.  En het werkt. Buren hangen de kaartjes op, maken foto’s voor Instagram en zijn nieuwsgierig naar de afzender. Want wie is dat dan? Als je elkaar kent, is je buurt een verlengstuk van je huis. Het draagt bij aan saamhorigheid en het is makkelijker om op elkaar af te stappen. Zo simpel is het!

De eenvoud van Pottekijkers leent zich voor allerlei thema’s. Van zorg tot eenzaamheid, van festival tot nieuwe bewoners in de wijk. Ook ideeën voor pottekijkers in je wijk of stad? Kijk voor meer info op www.pottekijkers.nl

Betrokken stadmakers
Megan McNulty
illustrator| designer
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Haarlem
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu