Zet je bloemetjes buiten!

Rooftop Revolution helpt Amsterdam van concrete jungle naar paradijselijk groen stadspark

Waar is in een bijna volledig bebouwde omgeving als Amsterdam nog ruimte voor groen? Dan moet je de daken op. De stad beschikt over een oppervlakte van twaalf vierkante kilometer plat dak dat ‘vergroend’ kan worden. Voor iedereen die het grijze uitzicht zat is, bestaat er nu de mogelijkheid om via het online platform Rooftop Revolution je eigen moestuintje te beginnen, een stadspark te creëren of een vlindertuin op te zetten. Als ‘dakboswachter’ kun je op het platform door middel van crowdfunding en crowdsourcing samen met je vrienden, buren of misschien wel je hele buurt een groene stad werkelijkheid maken. 

Rooftop Revolution sluit aan bij de Agenda Groen van de gemeente Amsterdam. Hierin staat de ambitie om in drie jaar 50.000 vierkante meter aan groene daken te realiseren, waarvoor onder andere subsidies in het leven zijn geroepen. Rooftop Revolution is geïnitieerd door De Groene Grachten en De Gezonde Stad. Bewoners kunnen hun projecten aanmelden om een groen dak, daktuin of dakmoestuin te realiseren. Met behulp van het online platform is het mogelijk handen en geld te werven om het project werkelijkheid te laten worden.

Lust voor het oog

Voor een stad zijn groene daken van grote waarde. Groen in de stad zorgt voor minder hoge temperaturen en houdt regenwater vast. De al gerealiseerde 150.000 vierkante meter groen dak in Amsterdam is nu vooral gericht op het tegengaan van een stedelijk hitte eiland. Deze daken zijn bedekt met sedum of mos. Een intensiever gebruik van een dak zorgt ervoor dat er ook meer water kan worden vastgehouden, iets wat in een concrete jungle waar water maar moeilijk wegvloeit een welkome verbetering is. Maar boven alles zorgen groene daken voor een mooier uitzicht. Ze veranderen de bebouwde omgeving in een groen paradijs dat je bijna niet meer als stad herkent.

Woonboot met groen dak. Bron: Rooftoprevolution.nl

Samen groen doen

De opzet van het online platform Rooftop Revolution helpt niet alleen mee aan een betere leefomgeving, maar ook aan community building in de buurt. De bedoeling is dat bewoners het project gezamenlijk oppakken. De initiatiefnemer, de nieuwbakken dakboswachter, kan met behulp van crowdfunding en crowdsourcing via het platform meer bewoners die bijvoorbeeld uitkijken op het dak mobiliseren om mee te helpen het groene dak tot een succes te maken. Een groen dak is zo een voorbeeld van sociale co-creatie.

50 tinten groen

Met duidelijke namen als Dakpracht Admiralengracht, Amsterdam Oogst en Van 50 Tinten Grijs naar 50 Tinten Groen staan er inmiddels al twaalf projecten op de planning om gerealiseerd te worden. Met behulp van onder andere De Dakdokters gaan dakboswachters aan de slag voor een groener Amsterdam. De schaal van de projecten verschilt enorm. Zo vergroent één project het dak van een woonboot, en heeft een ander project de ambitie om 1000 vierkante meter om te toveren tot een ‘groene oase’.

Iedereen kan dus dakboswachter worden. Het enige wat je nodig hebt is een plat dak met potentie. Amsterdam heeft in ieder geval twaalf vierkante kilometer aan mogelijkheden. Haal je hark, schoffel en werkhandschoenen uit de kast, droom weg bij een Rooftop Revolution en help Amsterdam groen te worden!

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Amsterdam
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu