Samen dromen over Pakhuis Breda

De plek waar de stad van morgen vorm krijgt

In ontmoetingsplaats Electron waren op 17 februari 2016 veel burgers, ondernemers, ambtenaren, bestuurders en vooral Stadmakers van Breda bij elkaar gekomen. Zij zochten deze avond naar een nieuwe inspirerende plek in Breda oprichten: Pakhuis Breda. De behoefte aan zo’n plek werd Esther Ruiten duidelijk toen zij na elke Tegenlicht Meet Up Alkmaar gevraagd werd waarom er niet zoiets als de Meet up vaker in Breda werd georganiseerd.

Bredaase Stadmakers vertellen hun verhaal

Eén ding staat vast bij het Pakhuis Breda dat gaat komen, er zal in ieder geval lekker eten moeten komen. Sanne van Eetafoor wil graag betrokken zijn bij het Pakhuis en had deze avond voor alle bezoekers bietensoep meegenomen. Zij had een mooie metafoor voor de rode bieten en Pakhuis Breda:

“In het Pakhuis komt energie vrij. Er wordt ruimte gegeven aan nieuw talent, ideeën. Ondernemend Breda krijgt een heuse boost. Bietensoep geeft je een boost; bieten zijn de doping van de groenten en worden door wielrenners zelfs als doping gebruikt; de stoffen in bieten zorgen voor extra effectief gebruik van zuurstof in je bloed. Het Pakhuis is toegankelijk, blanco, maar ook pittig, daagt uit en prikkelt.”

Stadsambassadeur Menno de Lange vertelde wat de stadsambassadeurs tot nu toe voor Breda hebben gedaan en hoe zij verbonden zijn met Pakhuis De Zwijger in Amsterdam en vervolgens ook over het idee om een Pakhuis in Breda te beginnen. Derk Hueting, één van de initiatiefnemers, vertelde dat het draait om kruisbestuivingen te organiseren:

“Netwerken met elkaar verbinden waardoor iets nieuws ontstaat. Samen nadenken hoe we het anders doen.”

Er werd hem gevraagd wie de professionals zijn die plaats krijgen in het nieuwe Pakhuis. Derk benadrukte dat hij professionals breed ziet en ook vrijwilligers uit de stad volop een bijdrage geven aan het concept:

“Uiteindelijk is elke inwoner van Breda een professional over de stad.”

Dit werd met luid applaus ondersteund door het publiek. Hans Moerenhoud vertelde over zijn kruidenakker en hoe hij verbindingen zoekt met andere netwerken, precies daarbij zou Pakhuis Breda hem kunnen ondersteunen.

Verbindingen tussen Stadmakers, inwoners én gemeente

Raadslid Frans Toeset gaf aan dat we in een mooie tijd zitten waarin alles opnieuw fris uitgevonden kan worden. De gemeenteraad vraagt zich af: “Wat zit er nog in de weg?” en geeft ook aan: “Kom naar ons toe”. Er zijn nog teveel ambtenaren die nu alleen moeten letten of de regels worden nageleefd omdat ze dat als kader hebben meegekregen. Die zullen een nieuw kader mee moeten krijgen waarbij er veel meer gekeken gaat worden hoe dingen mogelijk gemaakt kunnen worden. Dit vraagt een omslag van de overheid en de ambtenaren en dat zal zeker niet voor iedereen makkelijk zijn, daar ze tientallen jaren op een gewend zijn om op een andere manier te werken. In het publiek zaten diverse ambtenaren die het daar zeker mee eens waren.

Er zijn verschillende mogelijkheden besproken over in welk gebouw het Pakhuis vorm moet krijgen. Voor het publiek van de avond en de initiatiefnemers staat het al vast: het Pakhuis Breda komt er, wij zijn er klaar voor, wij zijn begonnen en het gaat alleen maar mooier worden.

 

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Breda
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu