Sfeerimpressie ‘Stadmaken in Nederland’

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. Sfeerimpressie ‘Stadmaken in Nederland’

Sfeerimpressie ‘Stadmaken in Nederland’

Al wandelend op zoek naar nieuwe vormen van samenwerking

Op 4 oktober 2016 vond er een bijzondere en belangrijke ontmoeting plaats in Pakhuis de Zwijger. Honderden Stadmakers en bestuurders vanuit Leeuwarden tot aan Venlo kwamen bij elkaar om samen na te denken over de toekomst van het Stadmaken. Een toekomst waarin wordt gebouwd aan het lerende netwerk van steden. Een toekomst waarin Stadmakers en bestuurders werken aan een betere samenwerking. En vooral een toekomst waarin ruimte wordt gemaakt om te experimenteren met nieuwe financieringsmodellen en alternatieve vormen van besluitvorming.

Floor Ziegler, inmiddels professioneel stadswandelaar, is iemand die zich al heel lang bezig houdt met het maken van de Stad. Bijna twee jaar geleden liep zij haar geliefde Amsterdam-Noord uit, en de rest van Nederland in. Gisteren ging Floor weer aan de wandel. In de zaal zocht zij een aantal Stadmakers en bestuurders uit de door haar bezochte steden op. Op welke manier zijn zij bezig met het maken van hun stad en wat heeft Floor’s komst teweeg gebracht? De ervaringen en verhalen van deze wethouders, ambtenaren en Stadmakers, en de daaruit voortgekomen initiatieven en verbindingen zijn gebundeld in een ‘wegwijzer voor het Stadmaken’. Samen met Simon van Dommelen presenteerde zij deze unieke publicatie, die dient als inspiratiebron voor de toekomst van Stadmaken. Hierbij een impressie van de avond in foto’s, tweets, quotes en video.

IMG_6059

“Het is belangrijk dat je als gemeente af en toe juist niet moet ingrijpen, en het moet laten gebeuren, al is dat soms moeilijk” – Jeroen Hatenboer, wethouder Enschede

IMG_6071

“Je kan een systeem niet in een keer veranderen, maar mensen wel de verschillende talen leren spreken en begrijpen”

IMG_6061

“Het zou goed zijn als wij als gemeente budget zouden vrijmaken voor Stadmakers omdat we het vaak juist niet zelf moeten willen oplossen”  – Linde de Jong, Gemeente Dordrecht

IMG_6063

IMG_6084

Betrokken stadmakers
Floor Ziegler
Artistiek leider Noorderparkkamer
Simon van Dommelen
Adviseur cultuur & stedelijke ontwikkeling

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.