Stadexpeditie Delft

Wie maakt deze stad?

Zo’n 100 Stadmakers vertrokken 19 maart met een Delfts blauwe knapzak en een persoonlijk paspoort op expeditie door de stad. Lopend, op de fiets en per boot zijn we meegenomen door de Stadsambassade Delft langs veel inspirerende plekken en initiatieven.

De zonnige ochtend beloofde ons een mooie dag en we verzamelden op het gloednieuwe station waar we werden verwelkomd door Michiel Brouwer. Na nog een korte introductie door een van de architecten van Mecanoo over het nieuwe station begonnen we in groepen aan verschillende routes met diverse thema’s die raken aan de stad in transitie. Hoe gaat Delft om met hedendaagse problemen rondom ouderenzorg, duurzaamheid en stedenbouw? De velen initiatieven waar we langs zijn gegaan gaven ons het antwoord. Wij waren mee op de routes ‘zorg in de wijk’ en de ‘creatieve economie’.

Zorg in de wijk

Met een groep van ongeveer twintig man in drie tuc tucs crossen we Delft door. De TU Delft is de eerste stop; in het Roboticalab vertelt hoogleraar Pieter Jonker over de ontwikkelingen van robotica in de zorg. We ontmoeten zorgrobot Eva, deze thuiszorgrobot is ontworpen om simpele verzoeken te herkennen en uit te voeren. Eve leert zich aan te passen aan de wensen van de gebruiker. Een korte demonstratie laat zien dat ze je overal naartoe volgt; het prototype botst alleen af en toe nog wel ergens tegenaan. Maar uiteindelijk zou je haar mee kunnen nemen naar de supermarkt voor de boodschappen.

Vervolgens hebben we ‘De Ruimte’ bezocht. In dit centrum voor arbeid en training werken ongeveer 60 mensen met een verstandelijke beperking aan verschillende activiteiten; in de werkplaats worden nieuwe fietsen gemaakt van oude onderdelen, er is een reproafdeling en er wordt kunst gemaakt. Ze krijgen opdrachten van onder andere: IKEA, Gamma, de Rabobank en TU Delft. Begeleidster Esther Tettero legt uit dat de medewerkers zelf veel inbreng hebben: ‘we werken nu aan de fietsen omdat ze het leuk vinden, als niemand meer fietsen wil maken stoppen we ook gewoon”.

Voor de volgende stop rijden we weer terug naar de Universiteit. Frans Taminiau vertelt hier over de Delft Challenge 2014 met het thema ‘Zorg techniek en wijken’, georganiseerd door stichting TOP en Ontwerpersvereniging Delft Design. Het doel was om innovatieve oplossingen voor problemen in de zorg te zoeken en tegelijkertijd de deelnemers te stimuleren hun oplossingen op de markt te brengen. Elien Phernambucq vertelt over ‘Mantellink’, één van de winnende inzendingen. Deze applicatie richt zich op het netwerk van patiënten door de communicatie van zorgverleners naar mantelzorgers en mantelzorgers onderling te vergemakkelijken en verbeteren. Jan Bloemberg, tevens onze tourgids, vertelt over het TOP programma Wijken&Innovatie&Zorg; een discussieplatform voor innovatie, ondersteuning, zorgverlening en zelfredzaamheid van Delftse (buurt)bewoners

We sluiten de route af met Stunt, deze stichting begeleidt mensen met een uitkering bij het vinden van werk. De deelnemers doen, afgestemd op de (fysieke en mentale) capaciteiten, ervaring op in een leerwerkbedrijf of een werkplaats van Stunt. In de werkplaats worden (o.a.) ontzettend toffe meubels –ik heb er spijt van dat ik die lamp niet heb gekocht- gemaakt van gerecycled hout.

Creatieve economie

Met ons persoonlijke paspoort op zak vertrokken we als eerste naar creatieve broedplaats Bacinol 2 waar we werden ontvangen door Gerard Meijerink. Hij vertelde ons, met foto’s op zijn auto als powerpoint, hoe veel creatieve ondernemers zich nu hebben gevestigd in dit gebouw maar ook op veel andere locaties. ‘Sinds de crisis gaat het eigenlijk heel goed!’ Na een rondleiding door het gebouw en een korte ontmoeting met wat kunstenaars propten we onszelf gezellig knus in de twee bootjes, op weg naar de Schiehal. Wel even bukken bij de brug!

We meerden aan om twee mooie voorbeelden te bezoeken van herontwikkelde fabrieksterreinen. We kwamen eerst bij de Schiehal; een groot terrein met loodsen waar verschillende creatievelingen hun werk kunnen verrichten. Wel werden de moeilijkheden ook duidelijk. De eigenaar van dit terrein werkt niet bepaald mee aan deze nieuwe functie want er valt niet aan te verdienen. En hierdoor is het lastig de benodigde voorzieningen te regelen.

Bij het volgende fabrieksterrein worden we ontvangen door Arjen Altena die ons vol passie verteld over Lijm & Cultuur. Het overkoepelende doel hier is om mensen van verschillende werelden, die normaliter in hun ‘eigen torentje zitten’, te verbinden: jong en oud, professionele en amateurkunst, de culturele sector en het bedrijfsleven. Dit uit zich in een breed spectrum aan activiteiten.

Met een korte stop bij de TU Delft wandelen we door naar D:Dreamhall waar studententeams werken aan de meest innovatieve technologische voertuigen. De snelste fiets ter wereld? Een auto op zonne-energie? Een motor op bio-ethanol? Het kan ze niet gek genoeg.

Met een laatste verrassende stop bij de botanische tuin van de TU Delft sloten we deze route af. In een broeikas – en ja dat is warm – kregen we een bevlogen verhaal te horen van Pieter van Mourik over technisch-wetenschappelijk onderzoek naar het nuttig gebruik van planten. Om vervolgens met de boot naar de afsluitende locatie te varen: Het Prinsenkwartier. Een heuse prinses verwelkomde ons daar en Het Prinsenkwartier werd als Stadsambassade geopend. Een broedplaats van activiteiten, experimenten en projecten in de stad en bovenal een plek om elkaar te ontmoeten. Een mooie symbolische afsluiting want deze plek zal de spil vormen in verdere stadsontwikkeling in Delft waar we zoveel mooie voorbeelden van zagen tijdens de expeditie. Stadsambassade Delft, bedankt voor het organiseren van deze inspirerende dag!

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Delft
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu