Stadsexpeditie Zaanstad

Op 20 mei ervaarden Zaankanters hoe sport, eten en de Zaan mensen met elkaar verbindt

Ondernemende Zaankanters weten waar andere Zaankanters behoefte aan hebben. Op 20 mei voelden de bezoekers hoe sport, eten en de Zaan mensen met elkaar verbindt. Ruim veertig burgers, raadsleden, ondernemers, ambtenaren en maatschappelijke organisaties bezochten tijdens de eerste stadsexpeditie van de gemeente Zaanstad uiteenlopende projecten. De stadsexpeditie is een initiatief van gemeente Zaanstad, Aan de Zaan en Sarah Vermoolen.

Koken met een beperking
In Westzaan kregen de deelnemers een preview in een keet die is verbouwd voor Zaankanters met een lichamelijke beperking. Zij kunnen hier eten, elkaar ontmoeten en samen koken. Het idee komt van Astrid van der Meer, die tijdens de opnames voor het kookprogramma Masterchef zich realiseerde hoe belangrijk je zintuigen zijn. Zij zette een project op voor mensen voor wie dit niet zo vanzelfsprekend is. De ruimte gaat in juni in gebruik. De gasten kregen een demonstratie hoe lastig het is om bijvoorbeeld met één hand een ui te pellen. Ze lieten talloze aanbevelingen achter voor de organisatie zodat Koken Eten Daten in Westzaan een succes kan worden.

Foto Sarah Vermoolen

 

Sporten bij Choku
De tweede halte was bij Choku in de Vogelaarwijk Poelenburg in Zaandam. Al tientallen jaren wordt in een kale ruimte topsport bedreven. Met vaardigheid in karate en boksen verwerven kansrijke buurtbewoners ook discipline en kansen. De sportschool – die uitsluitend op vrijwilligers draait – leverde succesverhalen op. Choku is de hofleverancier voor de Nederlandse selectie en is al acht keer topsportschool van het jaar geweest. De bezoekers waren zeer onder de indruk van het verhaal en brainstormden op weg naar de volgende halte hoe zo’n prachtig initiatief wat extra inkomsten zou kunnen krijgen.

Ondernemers-ideeën
Tussen Zuiddijk en Zaan is een initiatief van buurtbewoners en ondernemers om de buurt weer een impuls te geven. Door leegstand en andere oorzaken gaat de buurt achteruit. De behoefte van buurtbewoners en ondernemers is groot, zo bleek uit hun verhaal bij een café op de Burcht in Zaandam. Markten, een buitenbios, plantenbakken zijn enkele ideeën die de buurt al dichter bij elkaar heeft gebracht. Als initiatief zonder geld kwamen ze ook veel problemen tegen. In een leegstand pand pitchen twee ondernemers hun ideeën om de lege winkelpanden een nieuwe bestemming te geven.

Stadswandeling
Met actieve buurbewoners liepen deelnemers in groepen terug door de Russische buurt. We liepen via de Monettuin en de mooie Zaanse huisjes van Somass en het blauwe huis dat geschilderd is door Claude Monet naar het Tsaar Peterhuis. De toegang tot deze zeer druk bezochte toeristische trekpleister zou opgeknapt kunnen worden. In de buurt zagen we geslaagde projecten, zoals een buurttuin, een groenadoptieproject, de plek waar de buitenbios wordt gehouden maar ook vervallen panden. De eigenaren zijn moeilijk of niet op te sporen, waardoor er niets gebeurt. Op FB via de pagina Stadsexpeditie Zaanstad kunnen mensen hun reactie achterlaten over de geslaagde middag.

Foto Sarah Vermoolen

Volgende stadsexpeditie
De volgende stadsexpeditie is op 24 juni. Met een fietstocht bezoekt de stadsexpeditie een leegstand pand, dat al jaren uitstekend werkt voor community art. Er is een bezoek aan de Kalverpolder, waar vrijwilligers de natuur onderhouden en waar leerlingen van St Michaël College een uitvoerbaar idee hebben om het riet te gebruiken voor een biogascentrale. Die zorgt voor een energie-neutrale school. De Zaanse Schonen laten onderweg zien wat je kunt doen aan zwerfafval. Bij het Brandtweer, een buurthuis nieuwe stijl, horen we hoe vrijwilligers kleine projecten bedenken met de buurt.

Dit verslag is geschreven door gast-stadsambassadeur Sarah Vermoolen.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Zaanstad
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu