Tegenlicht meet up

  1. Home
  2. /
  3. Alkmaar
  4. /
  5. Tegenlicht meet up

Tegenlicht meet up

In Alkmaar napraten over VPRO’s Tegenlicht

Pakhuis de Zwijger en de VPRO startten in het najaar van 2013 een nieuwe programmareeks: Tegenlicht Meet Up. ‘Napraatavonden’ met experts en publiek, gekoppeld aan de uitzendingen van Tegenlicht. Het werd zó’n succes, dat veel steden zelf lokale meet ups gingen organiseren. Tot het buitenland aan toe: Antwerpen, Addis Abeba, San Francisco. En sinds september 2015 organiseert ook Alkmaar elke maand Tegenlicht Meet Ups.

Documentaireprogramma Tegenlicht gaat over nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap. Thema’s die globaal spelen, maar juist ook heel lokaal. Programmamaker Chris Vijn, die bij Tegenlicht werkte en Alkmaarse is, besloot medio 2015 dat de tijd rijp was voor een Alkmaarse serie meet ups.

“Na veel Tegenlichten gemaakt te hebben over de meest geweldige burgerinitiatieven en transitie-bewegingen over de hele wereld ging ik me toch afvragen hoe mijn eigen stad er eigenlijk voor stond. Een perfecte plek voor de meet ups leek mij HAL 25: ruig, onafhankelijk; precies goed. Gelukkig werd ik daar met open armen ontvangen met mijn idee en maand later stond de eerste meet up al op het programma.” Aldus Chris

Lokale Tegenlicht Meet Ups hebben niet zelden al tot actie geleid in steden. Zo experimenteert Groningen na een meet up met het Basisinkomen. Andersom kan ook: door lokale Meet Ups ontstaan vaak weer nieuwe onderwerpen voor het programma. Dat heeft Chris ook met de Alkmaarse meet ups voor ogen.

“Er komt een groot aantal mensen op de meet ups af, ook politici en organisaties. Ik geloof dat deze mensen door elkaar te ontmoeten en samen te gaan werken verder kunnen werken aan een leukere stad, nieuwe initiatieven.”

Overigens organiseert Chris nu nog meestal zelf de meet ups, maar het doel is dat Alkmaarders zelf mee gaan organiseren. Zo werden de laatste meet ups georganiseerd in samenwerking met Europe Direct Noord-Holland Noord (TTIP) en Alkmaar Energie (Doorbraak van duurzaam).

“Ik kan me voorstellen dat een groep studenten van INHolland een keer een meet up doet. Onderwerpen genoeg.”

12540590_830332267088657_1119361872652458661_n

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.