Tijd voor het Solar Shirt?

Ontwerpster presenteert shirt vol zonnecellen - ideaal voor al je portables!

Op de laatste editie van het SXSW-festival in Austin, altijd weer trendsetter op het gebied van muziek, kunst en fashion, presenteerde de Arnhemse ontwerpster Pauline van Dongen haar revolutionaire Solar Shirt.

Een shirt, vooralsnog alleen in vrouwelijke vorm, dat met behulp van zonne-energie en een vernuftig geïntegreerde USB-poort de mogelijkheid biedt om al je portables op te laden. Superhandig tijdens alle festivals die weer voor de deur staan! Het Solar Shirt ontwikkelde Van Dongen samen met onderzoekers van het Holst Centre in ‘techstad’ Eindhoven. Met een paar uurtjes in de (zonnige) buitenlucht is je telefoon volledig opgeladen, dankzij de zonnecellen die zo compact en flexibel mogelijk in het kledingstuk verwerkt zijn.

Al enige tijd houdt Pauline zich bezig met het gebruik van zonne-energie in kledingstukken. In dit filmpje uit 2014 vertelt ze daar meer over:

Om daadwerkelijk over te gaan op massaproductie moet het een en ander worden door ontwikkeld. ‘Binnen 3 jaar zou het commercieel aantrekkelijk genoeg moeten zijn om de shirts, dan ook voor mannen, grootschalig te produceren’, zo vertelt Van Dongen.

Vanuit haar studio aan de Coehoornweg pioniert de ontwerpster al enige jaren met kleding, licht en elektronica. Zo ontwikkelde ze samen met Philips het met LED’s uitgeruste Light Jacket en experimenteerde ze met de vorm en structuur van wollen kledingstukken, met het project Wool Diaries.

Pauline van Dongen aan het werk, met het project Wool Diaries

Rode draad in Van Dongen’s kledingstukken: de haast perfecte combi van design en technologie. Op de hoogte blijven? Kijk dan regelmatig op haar website, waarop alle recente projecten toegelicht worden.

Betrokken stadmakers
Pauline van Dongen
modeontwerpster
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Arnhem
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu