Tijdelijke winkelstraat blaast stad nieuw leven in

Temporary Lane strijkt vanaf mei in Maastricht neer

Tijdelijkheid is een hot topic, maar een waar we nog niet goed weten hoe we er mee om moeten gaan. In het geval van de winkelstraat is het een duwen en trekken tussen enthousiaste ondernemers, sceptische pandeigenaren en regelgeving van de gemeente. Het concept Temporary Lane van Christiaan Kastrop is een experiment met de tijdelijke winkelstraat. Het doel is om te onderzoeken op welke manier tijdelijke invulling van lege panden de winkelstraat permanent kan helpen. In Genk is de eerste Temporary Lane van start gegaan, Maastricht zal snel volgen. 

Meer pop-up meer waarde

Een pop-upwinkel is vaak creatief en doorbreekt de sleur van de gewone winkelstraat, waar vaak ketens te vinden zijn die in elke stad een plek hebben en dus niet iets bijzonders toevoegen. Echter, een pop-upwinkel is leuk, maar meerdere tijdelijke, unieke winkelconcepten maakt de straat onderwerp van gesprek.  Een aaneenschakeling van pop-ups kan meer waarde toevoegen. Zeker in minder bezochte stadsdelen kan zo’n reeks unieke winkelconcepten een extra zetje zijn om dat deel van de stad te bezoeken.

Experiment

Hoewel tijdelijke winkelconcepten een leuke toevoeging kunnen zijn aan een winkelstraat, is het niet altijd makkelijk om er zomaar een te starten. Vaak willen pandeigenaren liever permanente huurders en zien ze de toegevoegde waarde van een tijdelijke winkel niet of is er een discrepantie tussen de vergoeding die een pandeigenaar krijgt en de prijs die winkeliers willen betalen. Daarnaast zijn pop-ups vaak geen standaardwinkels; ze verkopen niet alleen producten, maar je kunt er vaak wat drinken of eten. Regelgeving op het gebied van de bestemming van panden. In winkels is het bijvoorbeeld vaak niet toegestaan om drank te schenken. Het concept Temporary Lane is daarom een experiment waar de grenzen van tijdelijkheid worden verkend, en waar nodig verlegd worden. Maastricht-LAB is partner van het project en helpt onder andere met regelgeving.

Temporary Lane Maastricht

In Genk is het concept Temporary Lane voor het eerst uitgewerkt, door Comosie. Binnenkort gaan zij ook in Maastricht met het concept aan de slag. Het leegstaande pand van Vroom & Dreesmann zal worden getransformeerd tot “een unieke Euregionale shoppingmall”, dat vanaf eind mei tot en met 30 juni open zal zijn. In het pand zullen onder andere winkels te vinden zijn van online webshops, starters, innovatieve concepten of gevestigde merken die willen kijken hoe hun merk aanslaat in een andere stad of land.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
dit gaat over
Leegstand Tijdelijkheid
in Maastricht
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu