Trashtival keeps the trash alive

Kruisbestuiving tussen afval, muziek, foodtrucks en vintage on wheels

Een verantwoord feestje zal voor sommige klinken als een tegenstrijdigheid. Bij Trashtival denken ze daar anders over. Het motto keep the trash alive verklapt dat er een sociaal en duurzaam doordacht plan achter dit festival zit. Gecombineerd met een line-up vol feel good muziek, vintage spullen en foodtrucks maakt dit festival ideaal voor de groene genieter.

77watt Vintage Shop on Wheels © Trashtival

Afval is goud waard. Dit is niet alleen de gedachte achter de kofferbakverkoop, maar tevens een speerpunt van het gehele Trahtival concept. Samen met sociale buurt restaurateur Resto VanHarte Leiden en Bio Futura vormt Trashtival een sociaal-duurzame driehoek waar Vliegveld Valkenburg op zaterdag 23 mei het middelpunt van vormt. Bio futura zorgt dat alle disposables en verpakkingen op het festival gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen. Het afval wordt verzameld en gecomposteerd. De compost wordt vervolgens gebruikt voor de groente- en kruidentuin van Resto VanHarte. Het vrijwilligersteam van Resto VanHarte is ook aanwezig met hun Reizende Resto om Trashtivalgangers te laten zien en te laten proeven wat zij doen.

Groente- en kruidentuin van Resto VanHarte. Bron: restovanharte.nl

De inspanningen van de initiatiefnemers achter Trashtival passen bij de trend in de festival wereld om actief bezig te zijn met duurzaamheid. Steeds meer organisatoren van evenementen proberen het gedrag van hun bezoekers te beïnvloeden door zelf het goede voorbeeld te geven. Bijvoorbeeld door duurzame en sociale initiatieven zichtbaar te maken en door samen te werken met bewuste partijen. Organisaties haken in op deze trend. Partijen als UMEF en FairClimateFund bieden ondersteuning bij het opzetten van duurzame evenementen.

Kaas en worst op wielen © TrashtivalTrashtival speelt in op je groene geweten. Maar dat is bij lange na niet de enige troef die ze in handen hebben. Het programma an sich is reden genoeg om de vliegstrip te bezoeken.  The Beards, Jack and the Weatherman en Vince Irie & Friends spelen je mondhoeken omhoog, een colonne foodtrucks biedt de nodige culinaire ondersteuning en er is genoeg te doen voor kids of volwassenen die weigeren op te groeien. Alvast in de juiste sferen komen? Luister dan naar het belachelijk vrolijke playlistje van Trashtival.

Betrokken stadmakers
Maarten Verhoeve
Oprichter Trashtival
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Leiden
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu