Urban Stories Festival: From data to storyline

Hoe verhalen op basis van data de stad veranderen

In het kader van het Urban Stories Festival vonden er vier dagen lang programma’s plaats die te maken hebben met het vertellen van stadsverhalen. In vorm variërend van workshops tot lezingen, met onderwerpen van kunst tot democratie. De avond “from data tot storyline” is een zoektocht naar de potentie van nieuwe technologieën om stedelijke uitdagingen aan te pakken. Kunnen verhalen op basis van data de stad veranderen?

De impact van verhalen op basis van data kan groot zijn. Dit is vooral zo in gebieden waar weinig formele verslaglegging plaatsvind. In de sub-Sahara regionen zijn 60% van huizen niet formeel geregistreerd, en ook de meerderheid van de banen informeel. De overheid heeft dus geen toegang tot accurate data hierover, wat beleid maken bemoeilijkt.

Community building in Afrika

Voor Emily Mohohlo is data de ultieme bron van informatie om weer te geven wat er in een gemeenschap gebeurt. Ze werkt voor de organisatie Slum Dwellers International. Door een census uit te voeren van van de buurt wordt duidelijk waar de prioriteiten liggen. Zo worden buurten van binnen uit in kaart gebracht en verbeterd. Niet alleen fysieke eigenschappen zoals het aantal toiletten per 1000 bewoners (soms maar 1!), maar ook het aantal mensen en hun vaardigheden worden in kaart gebracht. Zo leert de buurt elkaar goed kennen en weten mensen elkaar te vinden.

It’s not just about data, its about mobilization and organization” – Emily Mohohlo

Het in kaart brengen van kennis en informatie maakt het makkelijker te delen. Emily spreekt uit ervaring wanneer ze uitlegt dat deze information mapping een gemeenschap de gereedschappen geeft om te verbeteren met de beperkte middelen die ze hebben. Vaak weten mensen bijvoorbeeld niet dat ze land kunnen kopen en daarmee investeren in de toekomst. In saving blocks van 10 tot 15 mensen wordt geld gespaard voor investeringen. Dat wordt gecoördineerd door een settlement committee, daarboven een development committee, city wide federation en soms een country wide federation. Ook wordt de data gebruikt om samen te werken met de overheid, omdat mensen perfect kunnen aangeven waar behoefte aan is.

It can be surprising where people go looking for toilets” – Emily Mohohlo

Julian Baskin (City Alliance) and Emily Mohohlo (Slum Dwellers International)

Offline-online experimenten in Mexico

Ook in Mexico wordt data gebruikt om stadsverhalen meer impact te geven. Juan Manuel Casanueva zag dat veel maatschappelijke organisaties moeite hadden impact te maken met de belangrijke informatie die zij wisten te verkrijgen. Hij startte SocialTIC, een organisatie gewijd aan bevordering van de informatie- en communicatietechnologie (ICT) voor sociale doeleinden.

We saw technical need for social solutions” – Juan Manuel Casanueva

SocialTIC gelooft dat de strategische toepassing van ICT niet alleen de acties van maatschappelijke groeperingen versterkt, maar ook rechtvaardigheid en sociale integratie in het digitale tijdperk kan bevorderen. Problemen die worden aangepakt zijn bijvoorbeeld corruptie, online geweld tegen feministen, en surveillance en bedreiging van activisten en journalisten door de overheid. Juan wil deze issues zichtbaar en begrijpelijk maken voor het grote publiek. Zo is er de Corruptour, een bustour langs plekken de te maken hebben met corruptie. Tijdens deze tour vol humor wordt data zichtbaar gemaakt en gereflecteerd op eigen gedrag. Daarnaast wordt het gesprek terug online gebracht, omdat in de bus maar 27 plaatsen zijn en zo een groter publiek wordt bereikt. De continue doorloop van online naar offline activiteit zorgt volgens Juan voor de grootste impact.

“Infographics are not always most effective. Tell your story offline for maximum awareness, than bring it back online for maximum impact” – Juan Manual Casanueva

Juan Manuel Casanueva (SocialTIC)

Wie maakt de toekomst

De les van de avond is wel dat data veel macht kan geven. Daarom moet ook worden gewaarschuwd voor transparantie van datasystemen. We vertrouwen systemen, zoals democratie, big data en het internet, terwijl we er steeds minder van begrijpen. Het is belangrijk de vraag te stellen wie de eigenaar van de data is die wordt verzameld. Wat is het verhaal van de toekomst van de stad en door wie wordt dit verhaal verteld? Als het aan Emily en Juan ligt, zijn vooral de bewoners zelf aan het woord.

Collegae Deppy Keranidou en Monica Ciovica interviewden Emily Mohohlo en Juan Manuel Casanueva. Klik hier voor het (engelstalige) verslag van dit gesprek.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Nederland
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu