Urban Stories Festival: Verhalen uit een stadswijk

Hoe maak je van originele stadsverhalen een levendige podcast? Chris Bajema deelt de kunst van storytelling.

In het kader van het Urban Stories Festival stond Pakhuis de Zwijger vier dagen lang in het teken stadsverhalen. Van de ochtend tot de avond en van workshop tot lecture. Op 15 maart vond er een workshop plaats waarin Chris Bajema, beter bekend als de ‘Man met de microfoon’, alle ins & outs deelde over het maken van een podcast met buurtverhalen. Een middag vol leuke anekdotes en uiteindelijk was het aan de luisteraars de beurt om op pad te gaan – op zoek naar een goed verhaal.

De podcast bestaat al zo lang als de eerste iPod en heeft al een piekperiode in de VS gehad. Het medium breidt zich alleen maar meer en meer uit, en die hype waait nu over naar Nederland. Het is verslavend – je begint met luisteren en houdt er niet meer mee op.

Maar wat is nou de kunst van een podcast maken? Omdat de podcasthype over is komen waaien uit de VS worden veel geliefde Amerikaanse programma’s nagemaakt. Maar is het niet beter het medium te gebruiken voor je eigen, nieuwe originele ideeën? ‘Man met de microfoon’ is zo’n legendarisch idee. Chris Bajema gooide zichzelf in het diepe in december 2015. Na jarenlang hoorspelen en radiodocumentaires te hebben gemaakt, maakt hij nu een podcast vol echte en bíjna echte verhalen. Deze verhalen zoekt hij op in zijn knaloranje bus in Amsterdam Oost. Waarom? Hij woont er zelf: “Hoe dichterbij, hoe beter”.

© Robin Burlage

Chris nam een groep van negentien enthousiaste, beginnende makers (journalisten, schrijvers, filmmakers en kunstenaars) een middag mee in zijn wereld. Bij het maken van een podcast zijn er vooral Do’s weinig (of zelfs geen) Dont’s, vertelt hij. Begin met een goed plan: “eerst denken dan doen”. Straal vanaf het begin professionaliteit uit, dus maak tijd vrij en werk met goede apparatuur. De podcast is jouw kindje, dus maak het persoonlijk en probeer vanuit je eigen kracht te werken. En dan meters maken om verhalen op te nemen. Dat is dan ook het moment waar handen de lucht in gaan om de vraag te stellen; Hoe doe je dat dan?

Aan de hand van voorbeelden vertelt Chris hoe thema’s kunnen ontstaan. Zo kwam hij met het thema ‘de fietsenstalling’. Dit transformeerde tijdens zijn zoektocht naar het thema ‘verkopen’. Hij vertelt: “Soms denk je ergens te beginnen, maar leidt het nergens naar toe. Niet iedereen is goed in verhalen vertellen. Stuur het gesprek enigszins en geef vertrouwen. Vraag altijd door naar details en laat de verteller zo lang mogelijk vertellen.”

Maar, een verhaal maakt nog geen podcast. In de montage is het de kunst om de juiste opbouw van het verhaal te vinden met begeleiding van muziek. Het moet perfect klinken. “De samenstelling van een podcastserie is een soort mozaïek”.

© Robin Burlage

De beginnende makers kregen een uur de tijd om op zoek te gaan naar een goed verhaal. “Houd rekening met wind en andere externe geluiden”, benadrukt Chris nog voordat ze op pad gingen. Bij terugkomst bleken helaas een aantal opnames niet goed hoorbaar. Ook werd een maker gelijk met zijn neus op de feiten gedrukt. Hij had een fantastisch verhaal gevonden over een man die zijn tanden verloor en kwijtraakte. Hij vond ze maanden later terug in zijn portemonnee. Hilarisch, maar hij nam helaas zijn tweede verhaal óver zijn eerste verhaal op. Waardoor hij met lege handen terugkwam.

© Robin Burlage

Al met al was het leerzaam, maar vooral enorm leuk. Chris leerde ons niet zozeer hoe je een podcast maakt, maar legde vooral de nadruk op hoe je een idee uitwerkt tot een echte podcast.

 

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Nederland
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu