Van standaard rijtjeshuis naar duurzaam paleis

Een groter, duurzamer en goedkoper huis zonder verhuizing

Het begon allemaal met de deelname aan de Solar Décathlon Europe 2014 in Versailles: een competitie tussen 20 Europese universiteiten waarbij een huis moest worden ontworpen en gebouwd dat geheel op zonne-energie kan functioneren. 53 studenten van verschillende opleidingen aan de TU Delft besloten de handen ineen te slaan en de uitdaging aan te gaan.

Een jaar lang werkten de studenten aan hun project Prêt-à-Loger – Home with a skin. In plaats van een geheel nieuwe woning te bouwen, besloten ze om bestaande rijtjeshuizen uit de jaren 60, waarvan er in Nederland alleen al 1,4 miljoen staan, aan te pakken door middel van een zogenaamde ‘tweede huid’. Deze huid bestaat aan de ene kant van het huis uit extra isolatie en aan de andere kant uit een glazen uitbouw. Dit laatste houdt niet alleen de warmte vast, maar dient ook als uitbouw van het huis.

Met dit ontwerp voor het huis van de toekomst worden dus meerdere vliegen in een klap geslagen. Er zitten nog veel meer slimme toepassingen in het huis om zo min mogelijk energie verloren te laten gaan. Onderstaande video geeft een goede impressie van het gehele concept.

Het team van Prêt-à-Loger eindigde op de derde plaats en werd eerste op de onderdelen Duurzaamheid en Communicatie & Sociaal bewustzijn. Een prestatie om trots op te zijn!

Niet lang na de Solar Décathlon is een prototype van het huis gebouwd op de campus van de TU Delft. Daar worden momenteel veel metingen gedaan om dit concept ook echt door heel Nederland te kunnen realiseren. Verder is er elke eerste zaterdag van de maand een gratis rondleiding door het huis.

Prêt-à-Loger voorkant

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
dit gaat over
Duurzaam Energie Technologie
in Delft
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu