Verslag 4e Zaanse Stadexpeditie

‘Ik geloof dat ik ga verhuizen naar Krommenie’

Verslag van expeditieleider Sarah Vermoolen

De vierde en voorlopig laatste Zaanse Stadexpeditie was een ontdekkingsreis in Krommenie. Op vrijdagmiddag 9 oktober ontdekten vijftig actieve Zaankanters dat het grote dorp veel te bieden heeft. Verschillende maatschappelijke initiatieven hebben hier als doel om mensen weer met elkaar in contact te brengen op een positieve manier.

Het resultaat was een aaneenschakeling van verrassende bezoekjes. ‘Ik geloof dat ik ga verhuizen naar Krommenie’, riep een bezoeker uit.

Krommenie staat er om bekend dat er veel actieve burgers zijn. Zo zijn er vier buurthuizen en heeft ook Boulevaart afgelopen jaar een groot succesvol evenement neergezet.

 Sfeervolle kerk

Foto: Sarah VermoolenVrijdagmiddag werden de mensen ontvangen in de doopsgezinde Vermaning. Deze mooie historische kerk is behalve voor kerkdiensten en rouwdiensten steeds vaker een locatie waar nog veel meer kan. Zo is het nu ook een trouwlocatie en kan het gehuurd worden voor lezingen. Er werden verschillende ideeën besproken hoe je de sfeervolle locatie nog meer kunt inzetten. Zie ook het mooie filmpje.

Pieten logeren in BurgemeesterhuisFoto: Sarah Vermoolen

Tijdens de wandelroute werden we gastvrij ontvangen bij het burgemeestershuis. Dit is ook de uitvalsbasis van Werkgroep Krommenie die aansprekende activiteiten organiseert. Van Krommenie bakt en een vogelspeurtocht tot de kunstroute. Het Sinterklaashuis was vorig jaar ook een grote hit. Ook dit jaar nemen Sinterklaas en de pieten weer intrek in de woning en verwachten ze  weer duizend kinderen. Het nieuwste project van de werkgroep is het maken van een fotowandel- of fietsroute. Met de expeditie konden we de eerste vijf locaties bezichtigen.

Hospice

Foto: Sarah VermoolenEen deel van de groep mocht bij grote uitzondering een bezoek brengen aan het hospice De Schelp. De oprichtster Anja de Vries liet ons de mooie zonnige ruimtes zien waar mensen zich kunnen terugtrekken, maar ook contact met elkaar kunnen leggen. Vrijwilligers zorgen ervoor dat mensen met een korte levensverwachting op waardige manier hun leven kunnen afsluiten.

Anja de Vries: ‘We hebben hier verschillende mooie rituelen. Na het overlijden hebben we troostsoep voor de nabestaanden en de andere bewoners. Ook branden we dan 24 uur een kaars. Mensen vinden de sfeer hier heel prettig en rustgevend. Dankzij veel sponsors hebben we het huis kunnen inrichten en verbouwen.’

Een bewoner vertelde dat het hem hier goed beviel. Hij was doorverwezen door het ziekenhuis. De meeste bewoners komen uit de directe omgeving van Krommenie. Het Hospice is echter voor mensen uit heel Zaanstad.

Een deelnemer werd zo enthousiast dat ze het idee opperde dat er ook wel een hospice opgericht kon worden voor mensen met een geestelijke beperking, omdat zij toch weer andere zorg nodig hebben.

 Verborgen curiosa

Foto: Sarah VermoolenAan de winkelstraat bleek achter een verwaarloosd pand een schatkamer schuil te gaan met curiosa. De gebruikers van De Engel zijn vijf jaar geleden anti-kraak het verwaarloosde pand, dat op de lijst stond om gesloopt te worden, gaan gebruiken als winkelpand.

Foto: Sarah VermoolenAan de overkant mochten we bij een andere verborgen parel binnenkijken. In het pand uit 1740, dat lang geleden door een graanhandelaar in goede tijden is uitgebreid met eindejaarseinden, is alles door de eigenaren in oorspronkelijke staat hersteld.

Luchthuis: In de tuin staat het theehuis, waar de eigenaren vroeger hun thee op de eerste verdieping dronken vanwege het prachtige vergezicht. Er werd zelfs gezegd dat met goed weer de duinen zichtbaar waren. De bedienden zaten op de begane grond, waardoor de eigenaren via een buitentrap omhoog gingen. Het was voor die tijd bijzonder om de eerste verdieping te gebruiken en het werd daarom het Luchthuis genoemd. Voor de kerstperiode is het luchthuis te bezoeken want de rasverzamelaars verkopen hier hun curiosa voor een zo laag mogelijke prijs. Zodat iedereen er van kan genieten.
Vanaf het weekeinde van 14/15 november is het Luchthuis, De Engel, Loppis en Lemstrong open in het kader van curiosaroute.

 Tante Tee en Erik Schots

Foto: Sarah vermoolenTante Tee is een lunchroom waar ook artikelen worden verkocht van mensen met een beperking. Dit zijn middelen om (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking die tussen wal en schip vallen de ruimte te geven zichzelf te ontwikkelen. Alles wordt hier ter plekke klaar gemaakt door medewerkers met een beperking. Het doel van de middag was om te laten zien dat de medewerkers tot veel in staat zijn en ook op andere locaties ingezet kunnen worden.

In de handboekbinderij van Erik Schots keken mensen hun ogen uit, want zijn atelier zou zo ook als filmdecor kunnen dienen.

 700 m2 expo: Lots of Artists Doing Styles

Foto: Sarah vermoolenDe voormalige fabriek die is omgedoopt tot LOADS was het eindpunt.  Peter Meijn legde uit hoe een leegstaand fabriekspand als een magneet werkt op talentvolle jongeren die hier hun werken kunnen uitproberen. Op de buitenmuren kunnen hun tekeningen zo weer worden overgespoten. Hier bepaalt de art director Peter Meijn wat er moet worden vervangen. Het resultaat is een aaneenschakeling van diverse schilderingen met een verhaal. Want de kunstenaars komen overal vandaan om hier hun werk achter te laten. Peter zou nog wel graag een keer internationale kunstenaars willen uitnodigen om een lezing te geven, gecombineerd met een expo. Ideeën om de vervoer- en hotelkosten van de kunstenaar te betalen zijn welkom.

Peter Meijn: ‘Met een low budget blijft het leuk. Bij elke expo betalen mensen vrijwillig een kleine bijdrage waarmee we weer iets nieuws organiseren. Dankzij een bijdrage uit het stimuleringsbudget van de gemeente konden we brandblussers betalen. Dit was een vereiste van de brandweer. Zo komen we steeds een stapje verder. Het is echt een broedplaats waar van alles kan. De LOADS is bij graffiti kunstenaars al een bekende locatie. Zo komen hier Italianen die van Belgen hebben gehoord dat je hier moet zijn. Jongeren die hier zijn begonnen, krijgen elders ook weer exposities. Dat maakt ons wel trots.’

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Zaanstad
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu