Verslag Stadexpeditie Leeuwarden

Een afrekening met het oude motto

19 juni reisde het netwerk van Stadmakers naar het noorden, om de toekomstige culturele hoofdstad te verkennen: Leeuwarden. Verschillende routes brachten ons door een stad die probeert af te komen van het aloude motto: het is nooit wat geweest en het zal nooit wat worden.

We verzamelen bij de Blokhuispoort: een imposante oude gevangenis, gebouwd in 1500, maar waar pas in 2007 de laatste gevangenen vertrokken. Nu heeft het tijdelijk de functie gekregen van cultuurcentrum waar meer dan 100 creatieve ondernemingen gevestigd zijn. Na de verschillende routes zullen we hier ook weer terugkomen voor een bijzonder diner.

IMG_4727

Route pop cultuur

De route popcultuur begint bij Minerva Academie voor Popcultuur . Docent en gastheer Cor ontvangt ons hier met koffie en vertelt ons over deze bijzondere opleiding. Hier volgen jonge creatievelingen de ‘Bachelor of Popular Culture’ waarbij de verbinding gelegd wordt met cultureel-maatschappelijke ontwikkelingen. Op deze manier kan Leeuwarden een jonge creatieve klasse vasthouden. Leerling Wytse vertelt over zijn eigen ervaringen hier en zijn plannen voor de toekomst om met een groep mensen door middel van creatieve concepten problemen wil aanpakken in de stad.

Per boot reizen we af naar de volgende locatie: de werkloods van het festival Welcome to the Village. Hier wordt dagelijks hard gewerkt om het decor van dit wel heel bijzondere festival te bouwen. 5 jaar geleden startte dit initiatief dat volledig draait op inmiddels al meer dan 500 (!!) vrijwilligers met nog een wachtlijst van mensen die ook willen meehelpen. Duurzaamheid en samenwerking staan hier centraal. Ons wordt bijvoorbeeld verteld over de verlichting die je naar het campingterrein begeleidt. De vraag was hoe ze dit duurzaam konden oplossen zonder dat de lichten continu hoefden te branden. Nu hebben de lichtjes een bewegingssensor en gaan ze alleen aan als je langsloopt. En dit is nog maar een van de toffe creatieve concepten die het festival tot een bijzondere ervaring van meer dan alleen maar leuke deuntjes.

Na een boottochtje door de gezellige binnenstad van Leeuwarden komen we nog langs het bouwterrein van de Neushoorn. Twee jonge gasten vertellen ons hier over dit poppodium dat geen poppodium genoemd mag worden. Met nog maar twee maanden tot de opening moet er nog wel meer gebeuren dan het zoeken naar een creatievere beschrijving van deze plek, maar het enthousiasme waarmee over de plannen gesproken wordt belooft veel goeds.

Route voedselketen ‘Food for thought!’

Deze route bracht ons eerst bij Boer Jaring in Flansum. We ontmoeten een jonge, bevlogen jongeman die passievol vertelt over zijn manier van boeren. “Ik wilde weer echt boeren, kleinschalig, zonder allerlei vervuilende middelen.” Zo gebruikt hij geen krachtvoer en geen kunstmest, hij haalt alles weg wat er tussen gras en koe is bedacht. Een mooi voorbeeld van iemand die zijn eigen keuzes maakt en niet de weg van de massa bewandelt. Naast Jarings verhaal krijgen we van chef Willem Schaafsma van Restaurant Eindeloos te horen hoe het zit met koe Janneke. Een paar dagen voor ons bezoek liep zij nog door Jaring’s wei. Janneke is door het festival Welcome To The Village gekocht om aandacht te besteden aan de voedselketen door te laten zien dat alle maaltijden op het festival  Janneke’s zijn.. “We zijn de binding met ons voedsel verloren”.

IMG_4771

Volgende stap in de voedselketen is de Doarpstún in Snakkerburen. 16 jaar geleden is er door bewoners het initiatief genomen om een gemeenschappelijke tuin te starten. Op dit moment ligt er een prachtige tuin waar 65 vrijwilligers bezig zijn om gezamenlijk te werken aan natuurlijk geteelde voeding. Dit zijn ouderen die tijd over hebben, maar ook langdurig werklozen en idealisten die hier werken aan een betere wereld. Tegelijk is het een belangrijk sociale ontmoetingsplek, is er ruime voor cultuur en zijn er educatieprogramma’s voor kinderen. Een uiterst interessante plek waar je mooie groenten kan kopen voor lage prijzen maar ook mooie verhalen over de verhouding met de overheid en vergeten groenten kan halen!

Derde stop op de voedselketen-route is ‘de Kweekvijver’, een samenwerkingsverband tussen een groot aantal communicatieprofessionals en verschillende opleidingen in de regio. De case die ons werd voorgesteld is de ‘Boerderij van de Toekomst’. Het is een spel dat wordt gebouwd om studenten aan landbouwopleidingen kennis te laten maken met duurzaam boeren. Met name duurzaamheidsaspecten rond biodiversiteit en weidevogelbeheer zullen hoog scoren in het spel dat onder andere door het burgerinitiatief Kening fan ‘e Greide is geïnitieerd.

Route: Duurzame Gebiedsontwikkeling: de faciliterende overheid

Een experimenteergebied waar nieuwe initiatieven getest kunnen worden, los van de belemmeringen van bestaande regelgeving, is te vinden in Nieuw Stroomland. In dit gebied aan de rand van Leeuwarden kunnen bedrijfsleven, overheid en burgers samen experimenteren met duurzame technologie, nieuwe samenwerkingsvormen en nieuwe wet- en regelgeving.

Binnen Nieuw Stroomland wordt samengewerkt aan de toekomst door de keten van duurzaamheid. Hierin wordt kennis gedeeld, geëxperimenteerd met duurzame initiatieven en worden duurzaam geproduceerde goederen geconsumeerd binnen het eigen gebied.

Afsluiting

Na de verschillende routes komen we terug bij de Blokhuispoort waar we dag afsluiten met een diner in een van de cellenblokken. Sjoerd Bootsma vertelt ons hier over het traject van Leeuwarden als culturele hoofdstad en het gebrek aan vertrouwen dat mensen hierin hadden. Het motto zit nog diep bij de Leeuwarders maar deze Stadexpeditie heeft ons er in ieder geval van overtuigd dat het echt wel wat gaat worden met deze stad!

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Leeuwarden
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu