VersPers levert de volgende generatie topjournalisten af

Journalistiek, hoe het zou moeten zijn

VersPers is een onafhankelijke vakschool die aspirant – journalisten opleidt met de vaardigheden die ze nodig hebben in de hedendaagse journalistiek. Denk aan individueel ondernemerschap, onderzoekstechnieken zoals data-mining en moderne publicatietechnieken zoals crowdfunding. Zo worden ze ideaal voorbereid op wat hen te wachten staat in een journalistieke wereld die continu in verandering is, een wereld waar snelle adaptatie de sleutel tot succes is. Zo vormen ze samen de journalisten van de toekomst.

Niet alleen de technieken zijn getoetst aan wat freelance – journalisten hedendaags nodig hebben, ook de docenten. In plaats van duffe docenten mediarecht staan de freelancers verbonden aan VersPers in direct contact met absolute toppers uit de beroepspraktijk. Dit creëert een klimaat waar journalisten zich kunnen meten aan de mensen waar ze naar opkijken, om zo concreet te leren wat er van hen verwacht zal worden: een inzicht dat vaak nog ontbreekt bij de klassieke opleidingen journalistiek. Hiernaast is een heen – en weer verkeer aan inspiratie altijd een pluspunt.

Je kan ook op reis gaan met VersPers. In een geglobaliseerde wereld zijn journalisten die waar dan ook reportages kunnen maken niet anders dan noodzakelijk. Daarom organiseren ze jaarlijks trainingen in buitenlandse journalistiek en nemen ze jonge journalisten mee naar allerlei bestemmingen. Vorig jaar was het thema de paralympische spelen en onderzochten ze hoe sport voor mensen met een beperking georganiseerd werd in landen zoals Griekenland, Rwanda, Bulgarije, Vietnam en Brazilië. Allemaal erg spannend en inspirerend. Zodanig inspirerend zelfs dat er een Belgische variant van deze training is ontstaan: The Caravan’s JournalOok zij nemen jonge storytellers mee over de grens om journalistieke artikelen in het buitenland te schrijven.

A Lab Amsterdam en De Coöperatie hebben in het verleden ook al met VersPers samengewerkt, om zo de belangrijke onderwerpen van de toekomst van journalistiek adequaat aan te pakken. Op donderdag 10 november organiseren ze samen met A Lab Amsterdam het J-Café, een informele praatavond waar men het zal hebben over de waarde van journalistieke kruisbestuiving. Later, in volgende J-Café samenkomsten, pakken ze de betekenis van VR aan voor de journalistiek en de rol van de journalist in de polariserende samenleving.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Amsterdam
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu