Verwarming door Biomassa

Duurzame verwarming in De Nieuwe Stad

Vlak naast het historische centrum van Amersfoort ligt een inspirerend gebied: De Nieuwe Stad (zie hier een eerder bericht hierover op dit platform). Deze bijzondere plek in het voormalige industriële ‘Oliemolenkwartier’ huisvest sinds enkele jaren meer dan 75 ondernemers die elkaar inspireren en versterken en zo samen aan de microstad meebouwen.

De afgelopen jaren is er met huidige en toekomstige gebruikers en bewoners nagedacht over de ambities van het gebied. Hieruit zijn vijf pijlers naar voren gekomen, waar Innovatieve Duurzaamheid er een van is; De Nieuwe Stad heeft als wens energieneutraal te zijn.

© Bart Klouwen

Sinds eind september helpt de plaatsing van een biomassaketel mee aan het streven om zelfvoorzienend in energie te zijn. De biomassaketel bevindt zich in een loods van de voormalige Prodentfabriek, waar deze onder andere resthout van timmerwerkplaatsen uit de omgeving verbrandt. De hitte die daarbij vrijkomt wordt gebruikt om water in een groot waterreservoir te verwarmen. Dit hete water stroomt via een centrale ringleiding naar de verwarmingsbuizen in de gebouwen van de Prodentfabriek en houdt zo de vele ondernemers die in het industriële pand zijn gevestigd warm.

Door zelf energie op te wekken, kan de traditionele cv-ketel vervangen worden en hoeft er geen gebruik te worden gemaakt van brandstoffen als aardgas. Lara Simons, eindverantwoordelijke van De Nieuwe Stad: “Duurzaamheid is heel belangrijk voor De Nieuwe Stad. Waar mogelijk hergebruiken we materialen bij het verbeteren van de gebouwen. Het is mooi dat het opwarmen van de gebouwen nu ook kan door restmaterialen te gebruiken.”

© Bart Klouwen

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Amersfoort
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu