Voor-de-Straat

  1. Home
  2. /
  3. Dordrecht
  4. /
  5. Voor-de-Straat

Voor-de-Straat

Project Voor-de-Straat zet zich in om leegstand te voorkomen en geeft nieuwe initiatieven de ruimte

In Dordrecht bevindt zich de langste winkelstraat van Nederland: de Voorstraat. En binnen de ruim 1,2 kilometer bevinden zich bijna 200 rijksmonumenten. Een bijzondere straat, maar er is steeds meer leegstand. Project Voor-de-Straat zet zich in om leegstand te voorkomen en nieuwe initiatieven de ruimte te geven.

Wat Voor-de-Straat doet is het verbinden van ondernemers en initiatiefnemers (voor een winkel of andersoortig project) met pandeigenaren en gemeente. Zij leggen de verbinding, maar de initiatiefnemer moet echt de drive hebben om ook zelf de schouders eronder te zetten. Tijdens het project worden zoveel mogelijk sleutels verzameld van de panden die in de stad leegstaan om te transformeren tot creatieve hotspots. Leegstaande panden kunnen het straatbeeld eentonig en onveilig laten voelen, maar door deze actie wordt Dordrecht geheel opgefleurd. Daarnaast wil de organisatie met het project een beweging veroorzaken die mensen versterkt, verbindt en mensen naar de stad brengt.

Het voordeel van een project als Voor-de-Straat is dat initiatieven zich verbinden, dat ze meer gaan samenwerken en van elkaar en van de ervaringen binnen Voor-de-Straat wordt geleerd. Ook is het dan concreter voor pandeigenaren en winkeleigenaren wat er mogelijk zou zijn in de straat, wat voor initiatieven er zouden passen en wat de voordelen van tijdelijke projecten of pop-upwinkels kunnen zijn.

voor de straat

Het eerste initiatief dat met hulp van het project Voor de Straat open ging was Bluebirds in the Backyard. Deze pop-up store heeft een groot aanbod aan vintage met daarnaast allerlei faciliteiten zoals werkplekken en studio’s, een atelier voor hout- en leerbewerkers en een 3-D printer plus houtlasser. Daarnaast is er in de weekenden een Live Podium en kun je er tijdens openingstijden koffie drinken. Dit initiatief is een goed voorbeeld van de kruisbestuiving die Voor-de-Straat mogelijk heeft gemaakt. Door het project kwamen verschillende ondernemers in de buurt met elkaar in contact, en konden ze samen gebruik maken van een leegstaand pand aan de Voorstraat. Op deze manier heeft de Voorstraat een hippe hotspot erbij, en krijgen kleine ondernemers een kans zich te ontwikkelen op een mooie locatie.

“De kracht zit er in dat we het samen doen en het collectief aanpakken.”

Er worden nog meer originele en vernieuwende concepten gezocht, maar standaard ideeen zijn ook meer dan welkom. Wil jij een project opzetten? Iets uitvoeren? Of heb je altijd al een concept wil uitproberen? Ben je op zoek naar een pand voor een aantal maanden en heb je de mogelijkheid minimaal 4 dagen per week open te gaan (dat mag ook samen). Dan wordt je gezocht door het Voor-de-Straat project. Pak dus nu je kans en neem contact op via deze facebookpagina. Wie weet ben jij de volgende die een grand opening viert.

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.