Waar wacht je op?!

Lege brugwachtershuisjes krijgen nieuwe betekenis

Op vrijdag 24 juni vindt de Stadexpeditie Zwolle plaats. Je kunt dan ook dit initiatief bezoeken. Ga je mee?


Brugwachtershuisjes zijn een bekend onderdeel van het Nederlandse landschap. In Zwolle worden de brugwachterhuisjes niet meer gebruikt, sinds de bruggen centraal bediend worden. Wat kun je dan met deze leegstaande huisjes doen? Gooitske Zijlstra en Anne Marth Kuilder besloten ze te gebruiken als testcase, om te experimenteren met nieuwe vormen van herbestemmen. Via het project Waar wacht je op?! programmeren ze er nu kunst- en cultuurprojecten rondom het thema wachten, om dicht bij de functie van de huisjes te blijven. 

Creatieve ontmoetingsplek

Om ruimte over te houden voor spontaniteit, zorgen Gooitske en Anne Marth dat de programmering niet helemaal vol zit, ondanks dat er genoeg ideeën zijn. Het doel van de programmering in de huisjes is het samenbrengen en inspireren van creatief en ondernemend talent. De brugwachtershuisjes zijn dan ook al gebruikt om kunst te exposeren en om kaarten met gedichten te maken en verkopen. Daarnaast willen Gooitske en Anne Marth graag dat de sociale functie van de brugwachtershuisjes als ontmoetingsplek herstellen. Zo werden de buren van de huisjes uitgenodigd om langs te komen op Burendag, om verhalen en ideeën te delen en bracht het project Kant en Wal onbekenden samen. Tijdens dat project ontmoetten twee onbekenden elkaar in een brugwachtershuisje en kregen ze een uur de tijd om elkaar te leren kennen. Het project was zo succesvol dat er naderhand een reünie werd georganiseerd voor de deelnemers.

Op het moment is er een expositie van studenten bouwkunde van Windesheim te zien in theater Odeon in Zwolle, als onderdeel van de Zwolse Architectuur Biënnale. Zij kregen de opdracht om de brugwachtershuisjes te transformeren in hotelkamers.

Bron: http://www.focusnl.nl/internationale-studenten-bouwden-zwolse-brugwachtershuisjes-om-tot-pop-up-hotels/

En in de toekomst? Meer exposities, ontmoetingen en bijzondere mensen in de brugwachtershuisjes! Zo wordt er nu gekeken naar een samenwerking met de dichter van Overijssel voor troostgedichten in een van de huisjes.

Betrokken stadmakers
Gooitske Zijlstra
Projectleider at Club Cele
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
dit gaat over
Bottom up
in Zwolle
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu