Wageningen op Zon

Word mede-eigenaar van een zonnecentrale in Wageningen of bied je dak aan!

Wil jij duurzame stroom in huis maar heb je geen plek voor zonnepanelen of ben je niet bereid om ze te nemen? In Wageningen geeft burgerinitiatief Wageningen op Zon bewoners de kans om duurzame zonne-energie te verbruiken via de vele zonnepanelen op het dak van Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN). Het ‘slechte’ nieuws is dat op dit moment alle 78 huishoudens inmiddels al gevonden zijn, maar nieuwe mogelijkheden in de toekomst zijn zeker niet uitgesloten!

Het idee is simpel. Maritiem onderzoeksinstituut MARIN heeft de benodigde dakruimte en 78 huishoudens boden samen genoeg investeringsmiddelen om maar liefst 722 zonnepanelen op het dak te installeren. Dit leidde dankzij burgerinitiatief Wageningen op Zon, MARIN, Stichting Zonne-energie Wageningen en Solarcentury tot en een van de eerste coöperatieve zonne-energieprojecten in Nederland. Coöperatie Wageningen op Zon verkoopt de opgewekte zonne-energie aan energieleverancier Qurrent die de huishoudens voorziet van hun eigen duurzaam opgewekte stroom. De efficiënte samenwerking tussen huishoudens, energieleverancier Qurrent en MARIN bied een tal van voordelen: meer huishoudens maken gebruik van 100% duurzame stroom, gebruikers zijn daardoor goedkoper uit en verdienen bovendien een jaarlijks rendement op hun investering.

Voor deelnemers in het project is de installatie opgedeeld in 800 ‘zonnestroomdelen’ die elk 1/800 van de totale investering en het recht op 1/800 van het resultaat van de coöperatie uit de exploitatie van de zonnecentrale vertegenwoordigen.

Het volgende filmpje maakt goed duidelijk hoe de samenwerking tot stand kwam:

De 78 huishoudens die investeren in een stukje zonne-energie op het grote dak van de diepwatertank van MARIN zijn inmiddels gevonden en de productieresultaten zijn live te volgen. Volgens coöperatie Wageningen op Zon kunnen er echter weer nieuwe mogelijkheden ontstaan op nieuwe daken. Interesse in het project? Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte blijven.

Wageningen op Zon is zeker niet het enige coöperatieve zonne-energieproject in Nederland. Op zonnepanelendelen.nl zijn verschillende mogelijkheden te vinden om deel te nemen aan een zonne-energieproject of om er een op te starten.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Wageningen
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu