We doen het zelf wel

Er hangt een nieuwe tijdgeest in de lucht en de gemeente moet dat kunnen bijbenen

Het is heel mooi om te zien dat ‘gewone mensen’ besluiten zelf iets goeds te doen voor een ander. Tegelijkertijd is het heel kwetsbaar omdat deze organisaties geen steun van bovenaf krijgen, en daardoor noodgedwongen minder duurzaam zijn dan als ze wel structurele steun zouden krijgen. De serie ‘We doen het zelf wel’ van Susan Koenen en Anneloor van Heemstra vraagt nogmaals aandacht voor deze kwestie.

De participatiesamenleving was in 2013 het credo van het kabinet Rutte. Was het een mooi woord voor kille bezuinigingen, die de verzorgingsmaatschappij om zeep hielpen? Of heeft het kabinet de tijdgeest goed aangevoeld? In de aanloop naar de verkiezingen op 15 maart 2017 maakt Human de balans op met deze televisieserie.

De eerste aflevering gaat over de scharrelondernemers van ‘De Vrije Uitloop’ uit Breda. Dit is een groep ondernemers die een constructie bedacht waarbij mensen in de bijstand ook bij kunnen verdienen. Andere afleveringen gaan over een ecodorp in Boekel, de transformatie van een krimpdorp in de provincie Groningen, Arnhemmers die buddies worden van vluchtelingen, een wijkcentrum in zelfbeheer in Rotterdam en vrijwilligers die in het Limburgse America werken aan voldoende zorgaanbod.

Stuk voor stuk interessante verhalen van enthousiaste mensen die het heft in eigen hand nemen. Ze wachten niet, maar geven zelf vorm aan hun gemeenschap, dorp of buurt. En dat gaat met vallen en opstaan.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Nederland
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu