Wegdromen bij het verleden in de natuur

Leegstand in regio Groningen transformeren tot toeristische trekpleister

Ruïnes zijn gedenktekens aan vroeger, perfect om bij weg te dromen of doorheen te dwalen. Iedereen heeft weleens een ruïne bezocht tijdens een vakantie in Frankrijk of zelfs delen van Azië. In Nederland lijkt het bezoeken van een ruïne minder voor de hand liggend. Leegstand in boerderijen in het oosten van het land zou hiervoor nieuwe kansen kunnen bieden. Initiatiefnemers in Groningen zijn met een innovatief en grensverleggend idee gekomen om deze leegstand te transformeren tot iets wat waarde toevoegt aan het gebied: de Ecoruïne.

Leegstand is een bekend fenomeen in de stad. Door de crisis zijn veel kantoorpanden en winkels leeg komen te staan. Iedereen is bekend met deze lege gebouwen in de stad maar gelukkig ontstaan allerlei initiatieven om dit probleem op te lossen. Van pop-up winkels tot transformatie of vluchtelingenopvang, voor elk leeg gebouw is een oplossing te bedenken. Een andere vorm van leegstand is in de regio een groter probleem aan het worden. Door schaalvergroting in de landbouw komen veel boerderijen leeg te staan. Omdat ook veel bewoners vanuit de regio naar de stad trekken zijn er weinig nieuwe bewoners voor de boerderijen te vinden. Dit heeft als gevolg dat boerderijen langere tijd leeg komen te staan en in verval raken.

© Ecoruïne

Een voorbeeld van een boerderij van het Oldambtstertype

Nu kennen we Groningen als krimpgebied, vroeger was het een van de meest welvarende provincies. Er woonden veel herenboeren die erg rijk werden met het verbouwen van graan en in statige herenboerderijen woonden. Deze boerderijen staan nu bekend als het Oldambtstertype, ofwel een kasteelboerderij, en veel ervan hebben een monumentenstatus. Helaas kan deze status ze niet redden van verval als de eigenaar er al generaties niet meer woont en niemand de boerderij wil kopen. Om de gebouwen te redden van sloop heeft Mark Sekuur de Ecoruïne bedacht. Krotten omtoveren tot ruïnes door beplanting. Het mes snijd hierdoor aan twee kanten. De cultuurhistorische waarde van de herenboerderijen gaat niet verloren door sloop en de beplanting zorgt voor een grotere biodiversiteit in de buurt. Het resultaat? Een prachtige Ecoruïne die zelfs een toeristische trekpleister kan worden.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Groningen
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu