Wie ontwerpt de stad?

Meer dan ooit is creativiteit nodig in de stad

Dit blog van Jean-Paul Toonen verscheen eerder op het Maastrichtse blog Stadsgoud

Een belangrijk deel van de vernieuwing in steden moet komen van architecten. Zij zijn de vormgevers van onze leefomgeving en bestuderen hoe ons gedrag en onze behoeften zich ontwikkelen.

©2011 Thomas Heatherwick

Dat is nogal een opgave..! Daarom is het interessant de meest aansprekende projecten uit de actuele architectuur goed te volgen. Ook al valt er over smaak niet te twisten, er worden heel bijzondere dingen gemaakt in onze leefomgeving. Opmerkelijk is het werk van de Londense Architect Thomas Heatherwick, die in deze film toelicht hoe zijn team steeds tot verwonderende vormgeving komt.

Zo kent Londen sinds kort eigentijdse dubbeldekkers (ook vormgegeven door Thomas Heatherwick) die deels op elektriciteit rijden en door hun uitstraling toch nog verwijzen naar het oeroude icoon van deze wereldstad.

©2015 T36Media

Zulke karakteristieke iconen kent Maastricht niet. Maar op zeer kleine schaal moet ook Maastricht met haar tijd mee. Zo stond de stad altijd bekend om haar kasseien en pittoreske winkelstraatjes. Het centrum is nog niet zo heel lang geleden opnieuw geplaveid. Met een bestrating die nog steeds ongeschikt is voor pumps, maar toch de meest eigentijdse in het kasseien-genre: strak gelegd en voorzien van betegelde wandelpaden nabij de etalages. Of had het een tandje eigentijdser gemogen, met behulp van de lichtgevende bomen van Daan Roosegaarde? Oude waarden in een nieuw jasje  hoeven de herkenbaarheid van een stad niet te veranderen, integendeel. De omgeving blijft onderscheidend en wordt tegelijkertijd aangepast en geactualiseerd.

© 2011 Klaas Vermaas

Maar er moet ook ruimte bestaan voor echte vernieuwing. De wijk Ceramique met haar opvallende voetgangersbrug en Museum was daar altijd een voorbeeld van. En eigenwijze gebouwen als van de Academie voor Beeldende Kunsten (foto hierboven) of de twee kerken die veranderden in een boekhandel en een hotel, getuigen van een zekere durf.

Grote doorbraken zijn voor een historische stad als Maastricht niet makkelijk. De universiteitsstad liep een prestigieus Campus-gebouw van Santiago Calatrava mis. Daarna verloor Maastricht de strijd om de Europese Culturele Hoofdstad 2018. Dit jaar viert het Belgische Mons (Bergen) deze bijzondere titel en dat geeft die stad toch allerlei impulsen. Helaas voor Maastricht, er zal op andere paarden moeten worden ingezet.

© 2014 Gemeente Maastricht

In het Maastricht van vandaag zijn twee belangrijke deel-gebieden in ontwikkeling. Voor die projecten is het interessant te beluisteren welke ideeën door designers en architecten worden uitgewerkt en op hun haalbaarheid worden getoetst. Een van die gebieden is het Belvedére terrein en het andere gebied is het bovengrondse deel van de A2-tunnel, de Groene Loper (op bovenstaande tekening). Op die twee plekken moet het voor Maastricht de komende jaren gaan gebeuren. Projectontwikkelaars en architecten krijgen daar zo veel mogelijk ruimte om de stad weer een nieuwe impuls te geven. Al zit de economische wind niet echt mee, laat dat een aanmoediging zijn te vertrouwen op moed en creativiteit.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Maastricht
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu