Wij Zijn Nieuw-West

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. Wij Zijn Nieuw-West

Wij Zijn Nieuw-West

Gebiedonline in de praktijk #2: Nieuw-West als nieuwste gebruiker

Gebiedonline is een online platform, in coöperatief eigendom, waarmee gezamenlijk de leefbaarheid van straat, buurt of stad wordt verbeterd. Gebiedonline is in 2012 ontstaan als buurtwebsite Hallo IJburg te Amsterdam. Omdat ook buiten IJburg veel interesse in het gebruik van de website ontstond, is de techniek algemeen toepasbaar gemaakt. Op het moment maken verschillende steden en buurten binnen steden gebruik van de techniek van Gebiedonline en zijn er online platforms ontstaan door heel het land. In deze reeks bespreken we deze buurtplatforms en hoe Gebiedonline in de praktijk wordt toegepast.

De nieuwste buurt die gebruik maakt van de online platformtool Gebiedonline is Nieuw-West. Dit stadsdeel gelegen buiten de Westelijke ringweg van Amsterdam is een samenvoeging van een aantal buurten waaronder Geuzenveld, Slotermeer, Slotervaart, Osdorp en (Nieuw-) Sloten. Deze buurten hebben al sinds 1958 een gemeenschappelijke bewonersorganisatie, Eigenwijks genaamd. Deze organisatie staat voor verbinding, beweging en vooruitgang. Sinds begin dit jaar heeft de bewonersorganisatie nu ook een online platform via Gebiedonline, WijZijnNieuwWest genaamd. Hier kunnen bewoners, professionals en betrokkenen van Amsterdam Nieuw-West gebruik van maken om met elkaar in contact te komen. Op deze manier versterkt WijZijnNieuwWest de verbinding tussen de bewoners nog meer.

Het platform is nog volop in ontwikkeling en dit zal voorlopig nog niet stoppen. Er doen zich constant nieuwe mogelijkheden voor en de organisatie van Eigenwijks is dan ook maandelijks in gesprek met de mensen van Gebiedonline. Op deze manier wordt blijvend gewerkt aan het optimaliseren van het platform en het functioneren van de website. De website heeft al veel positieve reacties mogen ontvangen hoor ik van Sade Sulkers, werkzaam voor Eigenwijks. Ook krijgen ze al veel tips en suggesties die van harte welkom zijn. Op deze manier wordt het idee van de website goed benadrukt: het samen werken aan de buurt en het optimaliseren van verbinding tussen bewoners.

WijZijnNieuwWest bestaat nog niet zo lang maar er zijn wel al een aantal mooie initiatieven in de buurt die het platform gebruiken. Hieronder zijn er aantal uitgelicht.


© WijZijnNieuwWest

In september dit jaar gaat in Nieuw-West het Buurtcollege van start. Dit initiatief geeft bewoners de kans om zichzelf te ontwikkelen op het gebied van taal, rekenen en digitale vaardigheden. Via het platform is een oproep geplaatst voor het vinden van vrijwillige docenten.


© WijZijnNieuwWest

In het buurthuis Plus Punt in Geuzenveld vinden tal van activiteiten plaats en daarnaast kun je het ook afhuren. Een van de activiteiten die hier plaatsvindt, is een advocatenspreekuur. Hier kun je zomaar binnenlopen als je vragen hebt over verschillende rechtsgebieden. Meer informatie staat op de site van WijZijnNieuwWest.


© Studio West

Studio West organiseert workshops voor jongeren en zal binnenkort beginnen met het plaatsen van hun programmering op WijZijnNieuwWest. Hiermee hopen ze dat ze meer jongeren en ondernemende creatievelingen kunnen trekken om mee te doen met activiteiten van de studio.


De projecten, oproepen en advertenties die tot nu toe op WijZijnNieuwWest zijn geplaatst, zijn erg verschillend. Eigenwijks hoopt daarmee dat het platform mensen inspireert door al het mooie dat er al wordt georganiseerd in de buurt. Op die manier, zo vertelt Sade ons, worden mensen gestimuleerd ook mee te doen en actief een steentje bij te dragen aan het mooier maken van de buurt.

Naast dat het platform moet functioneren om projecten en initiatieven te starten, is het ook bedoeld om mensen met elkaar in contact te laten komen. Via het platform is het makkelijk mensen te bereiken en te informeren over dingen die spelen in de buurt en kunnen wensen met elkaar besproken worden.

‘Er gebeuren al zoveel mooie dingen in Amsterdam Nieuw-West. Dat mag best belicht worden.” – Sade Sulkers

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.