Wintertuin

Het literair productiehuis van Nijmegen

Wintertuin is een uitgeverij en literair productiehuis, gericht op talentontwikkeling. Het is opgericht in 1990 en de focus heeft daarbij altijd al op het schrijversvlak gelegen. Ieder jaar organiseren zij twee grote literatuurfestivals: het Wintertuinfestival in Nijmegen en het festival Nieuwe Types in Arnhem. Nieuwe Types is een festival dat volledig gericht is op de nieuwe generatie schrijvers. Eind november is de eerstvolgende editie van Wintertuinfestival in Nijmegen.

De missie van Wintertuin is de huidige literaire wereld een relevant onderdeel te laten zijn van de hedendaagse cultuurbeleving. Schrijvers mogen hierbij absoluut niet ontbreken. Wintertuin begeleidt deze schrijvers zowel artistiek als op zakelijk gebied en helpt bij het ontwikkelen van hun schrijverschap. Wintertuin doet dit niet alleen achter de schermen maar biedt hen ook een podium en de schrijvers worden aangemoedigd om workshops te geven.

Dit is niet alles wat Wintertuin doet, ze bedenken ook literaire producties op het snijvlak van literatuur en andere kunsten. Voorbeelden daarvan zijn Poëziecurator, Riddim en Het Wilde Oosten. Ze trekken hiermee Nederland door, want deze producties zijn onder andere terug te vinden op Zwarte Cross, Lowlands en in De Brakke Grond.

Op 26 oktober komt Wintertuin ook naar Pakhuis de Zwijger, met Waumans & Victoria’s Revue. Deze reizende talkshow wordt georganiseerd in samenwerking met Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar en staat dit keer in het teken van het nieuwe werk van schrijver Henk van Straten. Te gast zijn onder meer Leon Verdonschot en Fresku.

Dat Wintertuin dynamisch is hebben ze wel bewezen: ze werken met jonge schrijvers, hebben een jong team waardoor ze vernieuwend zijn en zitten kort op actuele ontwikkelingen. Wij durven dan ook zeker te zeggen dat Pakhuis de Zwijger op 26 oktober een heuse ‘literatuurbeleving’ in huis haalt.

Dit jaar is het Thema van het Wintertuinfestival Hoop. Het programma vindt plaats van 26 t/m 29 november. Meer weten? Kijk dan op de website.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Nijmegen
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu