Woonvisie? Waar gáát dat over?

  1. Home
  2. /
  3. Rotterdam
  4. /
  5. Woonvisie? Waar gáát dat...

Woonvisie? Waar gáát dat over?

Alles wat je moet weten over het Rotterdamse stadsreferendum de Woonvisie op 30 november vind je hier

Het volledige artikel van Catherine Baeten, Eeva Liukku, Willemijn Sneep en Priscilla de Putter verscheen eerder bij Vers Beton.

Op 30 november 2016 vindt er een stadsreferendum plaats in Rotterdam over de Woonvisie. De wat? Precies. Wij leggen daarom uit waar dit over gaat via de 12 belangrijkste vragen, zodat je een goede afweging kan maken bij de stembus. 

1. Waar gaat het referendum over?
2. Waarom is hier een referendum over? 
3. Wie ondervinden directe gevolgen van de Woonvisie?
4. Waar moeten die nieuwe woningen vandaan komen?
5. Welke woningen worden gesloopt of geupgrade?
6. Waar moeten de huurders van de gesloopte woningen heen?
7. Rotterdam is toch een arme stad? Kunnen we dan wel zoveel goedkope woningen missen? 
8. Waarom moet er eigenlijk per se gesloopt worden? Kan er niet alleen bijgebouwd worden?
9. Wordt er überhaupt wel genoeg bijgebouwd?
10. Waarom moeten corporaties voor duurdere woningen zorgen, kan de markt dat niet zelf doen?
11. Wat kost zo’n Woonvisie eigenlijk, en wie gaat dat betalen?
12. Wat gebeurt er als er ‘tegen’ de woonvisie wordt gestemd?

1. Waar gaat het referendum over?

Over ‘De Woonvisie’, een kloek document waarin de gemeente haar plannen voor de woningcorporaties en de Rotterdamse woningmarkt tot aan 2030 vastlegt. Je kunt zelf het hele document hier lezen. Grote kans dat je geen zin hebt je door 75 pagina’s beleidsjargon te worstelen. Daarom vatten wij de woonvisie voor je samen.

Het stadsbestuur vindt dat er te weinig aanbod is voor midden- en hogere inkomens. Het bestuur wil namelijk vooral gezinnen, senioren, studenten, ‘sociale stijgers’ en ‘young potentials’ aantrekken en vasthouden. Bovendien verwacht het bestuur dat de vraag naar duurdere woningen toeneemt, door ontwikkelingen als vergrijzing, bevolkingsgroei, toename van aantal huishoudens en stijging van het opleidingsniveau.

Wethouder Schneider van Stedelijke Ontwikkeling en Integratie wil daarom ‘meer evenwicht’ brengen in de woningvoorraad. Zijn remedie: meer woningen bouwen voor modale en hogere inkomens én het aantal goedkope woningen met 20.000 verminderen. En door goedkope woningen te vervangen door duurdere woningen, wil het college probleemwijken verbeteren. Schneiders doel: als bewoners van dit soort wijken meer gaan verdienen, dan kunnen zij in hun eigen wijk doorverhuizen naar duurdere woningen. Bovendien, zo denkt het bestuur, zorgt een kleiner aanbod goedkope woningen voor een lagere toekomstige instroom van huishoudens met een kleine beurs.

Maar er is meer! In de Woonvisie staat ook dat Rotterdam groener en milieuvriendelijker moet worden door verduurzaming van woningen. Verder bevat de woonvisie maatregelen om ‘woontoestanden’ als overbewoning en uitbuiting aan te pakken. Kortom: de woonvisie gaat over meer dan alleen van de sloop en afname van 20.000 goedkope woningen.

© Pixabay

Lees voor de overige punten hier de rest van het artikel of doe de Kieswijzer Woonreferendum die tot en met 1 december beschikbaar is. 

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.