Zaanse Schonen lopen Climate Miles

Zwerfafval is ook een oplossing

Op 16 november gaan de Zaanse Schonen een dagje het Franse platteland aanpakken. Via The Climate Miles sturen ze een noodkreet de wereld in. Plastic op straat komt in het water en uiteindelijk in de oceanen terecht. De plastic soep is een gigantische milieuramp want het plastic komt terug in onze voedselketen.

We zijn sinds ruim een jaar ‘zwerfies’ aan het rapen. In sommige buurten wordt het zichtbaar schoner.’ Wieke Hart, Margriet Hoorn en Jeanine Schaart zijn de drie Zaanse Schonen van het eerste uur. Samen lopen ze elke week in Krommenie. Ook in Wormerveer en Westerkoog gaan wekelijks andere Zaanse Schonen de buurt een beetje schoner maken.

Zwerfafval blijft een probleem

Op 16 november loopt het drietal 18 kilometer mee met The Climate Miles. De mars van Urgenda start op 1 november in Utrecht en eindigt eind november in Parijs. Iedere dag lopen er andere initiatieven mee die de aandacht vragen voor de klimaatopwarming én voor oplossingen. Wieke Hart: ‘Wij willen vooral zwerfafval onder de aandacht brengen. Er wordt stevig ingezet op zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal, en materiaal dat afbreekbaar is. Dat is natuurlijk goed en moet nog verder worden ontwikkeld. Zwerfafval blijft echter een probleem. Ook al is het biologisch afbreekbaar, het blijft soms nog jaren bestaan. Wanneer je elke dag zichtbaar een stuk zwerfafval opraapt, stimuleer je ook anderen. We zien echt dat het schoner wordt.’

Lees het volledige artikel op Zaanse Verhalen

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
dit gaat over
Groen Participatie Recycling
in Zaanstad
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu