Zelf een basisinkomen regelen

Zij wachten niet op de politiek maar gaan zelf aan de slag

Je kunt er van alles van vinden, maar het basisinkomen staat inmiddels groot op de agenda. Het idee om alle uitkeringen, toeslagen en aftrekposten af te schaffen en te vervangen door één onvoorwaardelijk maandelijks bedrag wint ook politiek gezien steeds meer terrein (GroenLinks, D66 en PvdA zijn voor).

Argumenten tegen zijn er echter ook volop; mensen zouden er lui van worden, er is geen geld en zal te weinig opleveren. En het valt lastig te ontkennen want er is inderdaad nog geen zekerheid over wat de gevolgen zullen zijn. Maar blijven gissen en discussiëren daarover helpt ons op dat gebied niet veel verder. Verschillende initiatiefnemers vinden dat er genoeg geluld is: het is tijd om te experimenteren. Alleen zo kan duidelijk worden wat er gebeurt als iemand een basisinkomen krijgt. Neem bijvoorbeeld het initiatief OnsBasisinkomen in Groningen. Zij zijn al langere tijd bezig met het ophalen van geld om zoveel mogelijk mensen een jaar lang een basisinkomen te geven om ze vervolgens zelf te laten vertellen hoe het hun leven heeft veranderd. Het doel van de 12.000 euro is op één haar na gehaald en ze hebben nog 12 dagen! Het eerste opgehaalde basisinkomen zal gaan naar Stadmaker en tevens initiator Frans Kerver. De volgende inkomens zullen worden verloot onder diegene die zich hebben aangemeld (dat kan nog steeds!).

Wie het ook zat is om op de politiek te wachten is Sjir Hoeijmakers. Deze cum laude afgestuurde econometrist besloot een onverwachte weg in te slaan. Hij creëerde zijn eigen onbetaalde baan en werd ‘ondernemend idealist’. Levend van het geld dat hij tijdens zijn studie spaarde, zet hij zich nu al een jaar op alle mogelijke manieren in voor het basisinkomen. Dit spaarpotje bleek echter niet onuitputtelijk en hij startte een actie om zijn eigen basisinkomen te crowdfunden. Deze campagne sloot hij afgelopen woensdag succesvol af en hierdoor kan hij zich de aankomende 2 jaar weer full time en onafhankelijk inzetten om dit basisinkomen mogelijk te maken.

Politiek gezien zal het nog wel even duren, maar als het aan deze initiatiefnemers ligt kunnen we niet snel genoeg beginnen. Wat zou jij doen met een basisinkomen?


De crowdfundactie van OnsBasisinkomen is inmiddels ook succesvol de grens van 12.000 overgegaan. Nu op naar de volgende.

Betrokken stadmakers
Frans Kerver
eigenaar VetteVis Communicatie
Sjir Hoeijmakers
Ondernemend idealist
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Groningen
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu