vr 22 apr 2016

Stadexpeditie Breda

Gewoon beginnen, omdat het kan
vr 22 apr 2016

Pioniers die gewoon beginnen laten zien dat het wel kan. Daar geloven we in. Het doel van Stadsambassade Breda is de realisatie van vruchtbare bottom-up initiatieven in Breda. Daarvan zijn er al veel. Een aantal pionierende pareltjes delen graag hun verhaal met andere Stadmakers. Waarom en hoe zijn ze begonnen? Waaraan danken ze hun succes? En welke beproevingen komen ze tegen?

-Aanmelden kan onderaan deze pagina!-

Tijdens deze Stadexpeditie nodigen de Bredase Stadmakers je uit om hun stad op verschillende manieren te bekijken, via vier routes. Hun verhalen gaan over de stad die is, maar vooral over de stad die zou kunnen zijn. Dankzij de bottom-up initiatieven van Stadmakers, krijgt die stad al aardig vorm. Gewoon beginnen, dat is het motto.

Hoe ziet de dag er uit?

Om half elf trappen we af bij TREF, gevestigd in de voormalige snoepfabriek De Faam. Vanaf daar gaan we per fiets langs de gekozen route. Rond half vijf verzamelen we ons bij Stek, een creatief bedrijventerrein, en gaan we naar het – hopelijk zonnige – stadsstrand Belcrum Beach op het Haveneiland. Dit is een regelarme zone. Tenslotte sluiten we in de lentezon af met een biertje van Brouwerij Frontaal en een diner van Food Guerilla. Laat je even weten als je mee eet? Dit kan in het opgaveformulier onderaan deze pagina.

Route 1 – Lokaal en collectief

Tijdens deze route bezoeken we initiatieven en organisaties die inspelen op de buurt en het lokale om de Bredaase gemeenschap en economie te versterken. Zo brengt Boerschappen de lekkerste producten van regionale boeren aan de man, onder andere in De Faam. We zullen langs gaan bij voetbalclub WDS – gerund door wijkbewoners – die een bijzondere rol speelt in het vergroten van de sociale cohesie in de buurt. BredaGeld stimuleert de circulaire economie op lokaal niveau, met interactie en verbondenheid tussen mensen en trots op de stad als belangrijkste waarden. Op het moment is BredaGeld aan het werken aan een lokale munt die bij moet gaan dragen aan een krachtige en zelfredzame samenleving.

Route 2 – Anders kijken

Tijdens deze route zullen we de noordkant van de stad zien. We bezoeken ook buurthuis ONS, dat een vruchtbare bodem is gebleken voor initiatieven in de wijk. Zo biedt het plek aan onder andere een naaiatelier en initiatieven als Kick – houdt zich bezig met sport voor jongeren – en Grote Broer – verbeterd samen met jongeren de veiligheid en sociale samenhang in de buurt. Bij Performatory zullen sociaal ondernemers ons vertellen hoe ze in een vernieuwende onderwijsomgeving samen uitvinden hoe je mensen collectief in beweging kunt krijgen. Ook laten ze ons kennismaken met een aantal actieve projecten rondom sociale innovatie binnen de gemeente Breda. Vanuit Performatory fietsen we naar het Kasteel van Breda. Hier zal Marcel Vos het verhaal over de list met het Turfschip vertellen. Hij wil deze oude legende weer terug brengen in de grachten van Breda, zodat het verhaal niet verloren zal gaan. Als laatste bezoeken we Podium Bloos, wat de nieuwe culturele hotspot van de stad aan het worden is. Het gebied rondom het pand van Podium Bloos wordt door de gemeente heringericht en zij betrekken daar ook de culturele ondernemers bij.

Route 3 – Anders organiseren

Wat hebben creatieve ondernemers, de zorg en de kunst gemeen? Dat bij elk een andere manier van organiseren veel kan opleveren. Tijdens deze route bezoeken we De Nieuwe Winkel, winnaar van de Business Community Award. In De Nieuwe Winkel wordt de link tussen creativiteit en commercie gelegd. Creatieve ondernemers kunnen hier een hoek, schap of ander deel van de winkel huren. Een andere plek waar creatieve ondernemers ook samen komen is de flexwerkplek community Hub88, waar we ook langs gaan. Daarna bezoeken we het Bredaas Museum, waar TedX Salon’s worden georganiseerd, waarvan we er een zullen bijwonen. In Breda worden ook Tegenlicht Meet-Ups georganiseerd. Hoe komt het dat deze internationale en nationale events steeds vaker lokaal worden besproken? Bij Fameus krijgen we te horen hoe de inzet van ervaringsdeskundigen kan helpen bij het herstel van cliënten. Tot slot gaan we langs bij Blind Walls Gallery, die afzichtelijke muren en sjofele straten in een ander licht zetten, waardoor inwoners ze weer kunnen bewonderen.

Route 4 – Mens en stad

Hoe maken we de stad zo prettig en leefbaar mogelijk? Tijdens deze route bezoeken we Buurtonderneming Nol & Zo, waar ondernemers van de wijk zich verzamelen. Atlas Initiatief, het varende kunstinitiatief, ligt nu nog in Breda maar zal uiteindelijk de hele wereld afreizen. Stichting BlaSt (interview met medeoprichter Ton van Beek is hier te lezen) is het Bredaase architectuurplatform waar het landschap en stedenbouw centraal staan. Ondernemer Ralf Verheul heeft zijn koffie- en fietszaak Kamu (fins voor makker) gestart via crowdfunding, omdat hij zijn liefde voor fietsen, koffie en een goed verhaal wilde delen. Met Kamu werkt Ralf ook samen 076fietst van de gemeente. De fiets overstijgt gemeente en burger, en is van iedereen. Daarom wil 076fietst het fietsen stimuleren in de breedste zin van het woord. Bijvoorbeeld door voor goede fietsenstalling in de stad, maar ook door samen te werken met ondernemers als Ralf én door ons de fietsen voor de Stadexpeditie te lenen. Daarnaast op deze route aandacht voor Breda Actief. Breda Actief stimuleert, inspireert, faciliteert en adviseert alle inwoners en organisaties om deel te nemen aan vrijwilligerswerk, sport en bewegen in Breda en maakt zo de stadmaker in één ieder wakker. Isabelle Leijser, een echte verbinder bij deze organisatie, vertelt over geslaagde projecten en waarom haar werk nooit als werk voelt! 

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
dit gaat over
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu