Nieuwe technologieën ontwikkelen zich exponentieel en hebben de potentie om de arbeidsmarkt te transformeren of volledig te ontwrichten. Niet alleen nieuwe technologieën in de vorm van slimme systemen of computers met ongeëvenaarde rekenkracht hebben invloed op de transitie van werk.

 

Er zijn veel trends gaande, vaak mede mogelijk gemaakt door technologische innovatie, die de huidige organisatie, productie en verdienmodellen van goederen en diensten op hun kop kunnen zetten.  Toegenomen wereldwijde verbondenheid, vorderende automatisering, een langere levensduur en de opkomst van nieuwe media zijn hier voorbeelden van.

 

Machines zullen de mens in steeds grotere maten gaan aanvullen of vervangen. In dit licht wordt men met een belangrijke vraag geconfronteerd. Waar zijn mensen op unieke wijze goed in? We moeten de inhoud van ons werk, onze werkprocessen en onze vaardigheden heroverwegen om in de toekomst competitief en productief te blijven in vergelijking met machines. Maar is dit wel voor iedereen weggelegd? Kent de arbeidsmarkt van de toekomst meer of minder ongelijkheid? Meer of minder banen?

Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu