DEPOT zet creatief Utrecht op de rails

  1. Home
  2. /
  3. Utrecht
  4. /
  5. DEPOT zet creatief Utrecht...

DEPOT zet creatief Utrecht op de rails

Herontwikkeling Cartesiusdriehoek van start met ‘creatief warenhuis’ in oude reparatieloods

Vanaf aankomend voorjaar is Utrecht een originele culturele hotspot rijker. Het eerste ‘creatieve warenhuis’ van Utrecht opent dan haar deuren aan de Concordiastraat: in een voormalige spoorwerkplaats direct aan het spoor tussen Centraal en Zuilen.

Het terrein waarop DEPOT haar deuren zal openen staat ook wel bekend als de Cartesiusdriehoek. Het gebied ligt strategisch tussen spoorlijnen naar Amsterdam, Amersfoort, Gouda, Arnhem en Den Bosch en daarom werden er in de loop der tijd verschillende gebouwen neergezet in dienst van de spoorwegen. DEPOT zal zich in een oude reparatieloods die dateert uit 1891 vestigen. Dit is een van de vele gebouwen die leegstaan sinds de activiteiten die erin plaatsvonden geleidelijk zijn verplaatst naar elders. In 2008 verscheen een cultuurhistorische inventarisatie, waaruit het belang voor behoud van het industrieel erfgoed bleek. In 2014 werd vervolgens een nieuw plan gepresenteerd door eigenaar NS Stations. Op aandringen van de gemeente Utrecht worden alle cultuurhistorische spoorwerkplaatsen behouden. Er komt onder andere een gebied voor werken en wonen, zonder hekken en in open verbinding met de buurt. Alle werkplaatsen krijgen een nieuwe bestemming, en die van de reparatieloods is dus inmiddels bekend.

De binnenkant van de loods vóór de grote verbouwing (via depot-utrecht.nl)

Dat weten initiators Rodney en Roswita al langer dan vandaag: er wordt al 2,5 jaar aan het project gewerkt. Binnenkort wordt de laatste hand gelegd aan de loods waarin DEPOT zich gaat vestigen. Om dat te kunnen financieren is een crowdfunding gestart voor de 80.000 euro die daar nog voor nodig is. Je kunt bijdragen via de website en er, afhankelijk van de hoogte van je gift, een leuke reward voor terugkrijgen, zoals een privéplek op het terras of een besloten filmvertoning voor jou en al je vrienden. Daar moet je diep voor in de buidel tasten, maar Rod en Roswita beloven dat ze er alles aan zullen doen er een onvergetelijke ervaring van te maken.

Zicht op het toekomstige terras (via depot-utrecht.nl)

Vanaf komend voorjaar kan dus iedereen terecht in DEPOT. Op de maar liefst 2000 m2 zullen winkels komen, een kleine filmzaal, een podium, een foodcourt met verschillende (wereld)keukens en er zal ruimte zijn voor diverse pop-up initiatieven. Voor (beginnende) makers dus een opstap om hun werk te laten zien en voor gasten is een bezoek daardoor steeds anders. Via de website kun je bijdragen aan de crowdfunding of in de gaten houden wanneer DEPOT officieel haar deuren opent!

Betrokken stadmakers
Roswita Warmerdam
Creatief producent
Rodney Hensen
Creatief ondernemer

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.