Breda vol met vernieuwende projecten

  1. Home
  2. /
  3. Zwolle
  4. /
  5. Breda vol met vernieuwende...

Breda vol met vernieuwende projecten

12-04-2017
De frisse strategie die Breda hanteerde om werkzoekenden te helpen, heeft niet geresulteerd in een hogere uitstroom naar werk. Uit de 223 personen die de afgelopen twee jaar een deel van dit vernieuwde re-integratieprogramma (‘proeftuin’) volgden, vonden er 32 een baan. Dit komt neer op 14 procent, gelijk aan het aantal individuen dat werk vond zonder dit specifieke programma.

In 2015 investeerde de gemeente €260.000 in deze nieuwe trajecten, aangeboden door externe organisaties. Deze werden naast de ‘standaard’ trajecten van ATEA gepresenteerd. 5 procent van de totale groep uitkeringsontvangers (4.116 individuen) koos voor dit innovatieve programma.

De positieve kant van het verhaal

D66-wethouder Marianne de Bie, verantwoordelijk voor werk en inkomen, ziet desondanks de positieve kant van het experiment: “Natuurlijk hadden we gehoopt op een hogere werkuitstroom. Maar dit toont aan dat onze standaardaanpak ook behoorlijk effectief is. Wat mij meer interesseert, is wat we uit dit experiment hebben geleerd. Voor sommige mensen is de kloof naar de arbeidsmarkt dermate groot, dat het niet logisch is ze continu van het ene naar het andere traject te sturen. Die groep kan je beter eerst op een andere wijze laten deelnemen aan de samenleving.”

Diverse projecten

Tussen 1 januari 2015 en 1 december 2016 werden negen diverse projecten gelanceerd, waaronder “So you think you can work” (gebaseerd op het bekende tv-format) en “De harde leerschool” (waar rugby centraal stond). De methoden, het aantal deelnemers en het succes van elk project varieerden sterk, wat het moeilijk maakt om brede conclusies te trekken uit de resultaten van individuele projecten, zoals blijkt uit een evaluatiedocument.

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.